2022. június  30., csütörtök, Pál
   
Pottyondi borvízforrás
Pottyondi borvízforrás

A Pottyondi borvízforrás a Szilos- és a Tompád-patak összefolyásának közelében, a településtől 3 km-re nyugatra található.

Története

A Fiság völgyének települései közül Pottyond fekszik a legtávolabb. A kis hegyi település borvízforrását régóta ismerik és használják az ott lakók. Vitos Mózes írja a Csíkmegyei füzetekben: „gazdag viztartalmu, szép tiszta, magasra gyöngyöző borviz-forrás, az ugynevezett Pottyondi-borviz, melyet az összes községi lakosok nagy előszeretettel használnak és hordanak szét házaikhoz, s a mezőre a nyári munka idején".
Az 1990-es években a Pottyondi borvízforrást küpübe foglalták és befedték. A évek folyamán azonban leromlott a faépítmény állapota. 2010-ben civil kezdeményezésre, a helyi és megyei önkormányzat támogatásával teljesen felújították a forrást és környékét. A borvizet cserefaküpübe foglalták, új zsindelytetős kútházat emeltek föléje, tetejét kopjafával díszítették. A pottyondiak borvízforrása megmaradhatott az utókornak, elkerülve a település területén régebben ismert források sorsát, melyek mára elmocsarasodtak és eltűntek, emlékük csak az idősek elbeszéléseiben maradtak fenn.

Jellegzetessége

A Pottyondi borvíz nátrium-magnézium-hidrogénkarbonát típusú ásványvíz.

Gyógyhatása

A pottyondi borvizeket ivókúrában használták a kezelésre szorulók.

FORRÁSOK

Csíkmegye ásványos forrásai és fürdői. IN: Vitos Mózes: Csíkmegyei füzetek I. Csíkszereda, 2002. 269-343.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.


FOTÓ
Borvízek | Alcsík: Pottyond | Alcsík