2022. május  26., csütörtök, Fülöp
   
Csíkszentkirály borvízforrásai
Csíkszentkirály borvízforrásai

Alcsík borvízforrásokban leggazdagabb települése Csíkszentkirály. Számos bővizű forrás táplálja a Borsáros lápját, a gyógyhatásukról is híres ásványvizekre két fürdő épült az évszázadok folyamán.

Története

Csíkszentkirály ásványos forrásait már a régi korok emberei is ismerhették. A feltárt régészeti leletek azt mutatják, hogy forgalmas csomópont volt a település, ahol szívesen éltek és telepedtek meg emberek a régmúltban.
Az itt feltörő kiváló gyógyhatású borvízforrásokra két fürdő is épült, a Borsárosfürdő és a Cigányok feredője. A Borsárosfürdőt a 2010-es évek elején újították fel, a Cigányok feredeje ma már nem létezik. Ismertebb források még a Bors-Anti-, Fessőréti-, Kányai- vagy Vasútmelléki-, András Pista-, Bors András- borvize. 2011-ben felújították, tetőszerkezettel látták el Csíkszentkirály két legforgalmasabb, a téglagyár melleti- és az András Pista borvízkútját. A településen „tömegesen feltörő ásványvizek hozták létre a Borsáros forráslápot..." (Kristó András), amely ma természetvédelmi terület, ritka jégkorszakbeli maradványok élőhelye.

A csíkszentkirályi borvízek felhasználása

Csíkszentkirályon a múlt század közepén kezdődött el az ásványvíz ipari hasznosítása. A borvizekben gazdag Borsáros lápon több hidrógeológiai fúrást végeztek az 1900-as évek közepétől. A Tiva-falurészen található téglagyár udvarán a téglagyártáshoz szükséges vízmennyiség növelése érdekében lemélyített fúrás következtében nagy nyomással tört fel az ásványvíz. A vizet vegyelemeztette a helyi születésű dr. Nagy András. Megszületett egy helyi palackozó üzemeltetésének a gondolata, melynek létrehozásához az illetékesek kikérték Bányai János székelyföldi borvíz kutató, geológus véleményét is. A palackozót 1953-ban üzemelték be, a kezdetben kézzel töltött borvizet Hargita néven forgalmazták. Ebben az időben a kút napi hozama 44 000 l volt. Az 1990-ig több tulajdonosa volt a vállakozásnak, akik először félautomata, majd automata gépsorokkal szerelték fel a palackozót, folyamatosn modernizálták, bővítették, növelve ezáltal a napi termelést. A rendszerváltás után Kraiten in Hargita néven forgalmazták az ásványvizet. Ebben az időben külföldre, köztük az Amerikai Egyesült Államokba is szállították a palackozott ásványvizet. 2008-ban tulajdonosváltás következtében megváltozott a vállakozás neve is, ezúttal az itt kitermelt ásványvíz Tiva Hargita néven került forgalomba.
1974-ben újabb töltőállomás épült a csíkszentkirályi vasútállomás közelében. A kezdetben a Borszékhez tartozó Hargita Gyöngye nevű vállalkozás 1990-ben önnálósodott, 1995-ben privatizálták. A tulajdonos új, modern gépsorral szerelte fel a palackozót, a szénsavas és szénsavmentes ásványvíz mellett szénsavas űdítőket is forgalmaz a cég, többféle ízesítésben. 2008-2009 között a Hargita Gyöngye többségi tulajdonosa vásárolta fel a korábbi Hargita, illetve Kraiten in Hargita palackozót, mára a két vállalkozásnak egy tulajdonosa van.
Jelenleg a Hargita Gyöngyét az ország nagy ásványvíz forgalmazói között tartják számon, a cég termékeit az egész országban és külföldön, többek között Magyarországon, Spanyolországban, Moldvai Köztársaságban, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is forgalmazzák.

Jellegzetessége

A csíkszenkirályi borvizek enyhén termális jellegűek, többnyire a kalcium-magnézium-nátrium-hidrogénkarbonátos típusú ásványvizek csoportjába tartoznak.

Gyógyhatása

A csíkszentkirályi borvizeket asztali vizként fogyasztják, ivókúrában emésztési zavarokban, vérnyomásos és vérszegénységben szenvedők használják. A fürdő vizét főleg mozgásszervi, reumatikus panaszok kezelésére alkalmazzák.

FORRÁSOK

Kristó András: Beszélő tájak. Székelyudvarhely, s.a.
Csíkmegye ásványos forrásai és fürdői. IN: Vitos Mózes: Csíkmegyei füzetek I. Csíkszereda, 2002. 269-343.
Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Az Alcsíki- és Kászoni-medence ásványvizei és gázömlései. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2006. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2006. 343-356.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
A Csíkszentkirályi Tiva Hargita ásványvíz. IN: Erdélyi Gyopár. Kolozsvár, 2014


FOTÓ
Borvízek | Alcsík: Csíkszentkirály | Alcsík