2024. május  18., szombat, Erik
   
Csatószegi borvízforrás
Csatószegi borvízforrás

A Csatószegi borvíz hidrogeológiai fúrás következtében létrejött ártézi kút, a település központjában, a Nyomás falurészen található.

Története

Csatószeg határaiban feltörő borvizeket már az 1800-az évektől említik írásos források. Az írásokban szereplő Tormási borvíz, mely az Olt bal oldali árterén tört fel, mára már elapadt. A település keleti részén a Fiság- és mellékvölgyében található Veressi borvizeket ma is használják a helybeliek. A fél km hosszúságú szakaszon feltörő források az Alsó- és Felső Veressi borvíz és a Sölön Feredője kalcium-hidrogénkarbonátos típusú, magas vastartalommal rendelkező ásványvizek. A szájhagyomány szerint az utóbbi forrás vizét a helybeliek különféle betegségek kezelésére használták és egy medencét is építettek a forrásra.
1950 és 1970 között több hidrogeológiai fúrást végeztek a térségben, melynek következtében több forrás bukkant a felszínre Csatószeg területén. A település központjában levő, napjainkban Csatószegi vagy Nyomási borvíz néven ismert kútat 1959-ben fúrták. A forrást a környék egyik legjobb borvizeként ismerik és használják nemcsak a helyiek, de a környék lakói is.
Az 1970-es évek elején a Csatószegi borvizzel szomszédos teleken a helyiek egy 6 káddal működő melegfürdőt létesítettek, melyet főleg a falu lakói használtak reumás panaszok kezelésére. A fürdő sajnos csak egy évtizedig üzemelt, az épület ma lerobbant állapotban található, kihasználatlanul áll.

Jellegzetessége

A Csatószegi borvíz kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos típusú ásványvíz.

Gyógyhatása

A csatószegi borvizeket főleg asztali vizként használják, de régen kezeltek vele reumatikus panaszokat.

FORRÁSOK

Hargita megye természetes gyógytényezői. Csíkszereda, 1974.
Csíkmegye ásványos forrásai és fürdői. IN: Vitos Mózes: Csíkmegyei füzetek I. Csíkszereda, 2002. 269-343.
A Hargita-hegység és környéke ásványvizes fürdői. Szerk. Jánosi Csaba, Péter Éva. Csíkszereda, 2003.
Füstös L. Jenő: Csatószegi mozaik. Csíkszereda, 2005.
Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Az Alcsíki- és Kászoni-medence ásványvizei és gázömlései. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2006. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2006. 343-356.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.


FOTÓ
Borvizek | Népi fürdők | Alcsík: Csatószeg | Alcsík