2024. július  12., péntek, Izabella
   
Csíkverebes borvízforrásai és borvízfürdője
Csíkverebes borvízforrásai és borvízfürdője

Alcsík borvízforrásokban egyik legazdagabb települése Csíkverebes. Számos forrása táplálja a falutól délre található Benes-rétlápot, Románia egyik természeti ritkaságát.

Története

Csíkverebes hajdan híres volt borvízforrásairól, a szomszéd települések lakói is szívesen hordták innen a vizet. Az értékes ásványvíz nemegyszer a lakóházak udvarán tört fel, a településen található kútak ma is borvizesek. Bányai János így ír erről „Kovács gazda uram nagy bosszúságára éppen az udvaron buggyant föl, nagy örömére az udvari majorságnak, főként a rucáknak és a libáknak." Több fúrást is végeztek a településen, a feltárt borvizek nagy nyomással törtek a felszínre. Az 1950-es években a helyi kollektív gazdaság udvarán végzett fúrás következtében nagy nyomással tört fel a borvíz, a laza vulkáni homokban képződött és egyre szélesedő kráter veszélyeztette a környező épületeket is. A helyiek csak több szekér széna és fa segítségével tudták lefojtani a feltörő ásványvizet és gázt. A megzabolázott forrás vizét kivezették a főút mellé, mára azonban ez a kút eltömődött. A falu központjában levő, természeti ritkaságot, a Lobogó gázfeltörést is betemették az ott lakók. Az 1970-es években, az Olt szabályozása következtében a verebesi felszíni borvízforrások nagy része elapadt. 2008-ban a helyiek felújítottak egy régebbi fúrást, felszerelték kéziszivattyúval és kútházat is építettek feléje.
2012-ben a település nyugati részén, az Olt régi kanyarjában a helyi önkormányzat egy kétmedencés borvízfürdőt épített, amelyet egy korábbi hidrogeológiai fúrás táplál. A fürdővel szemben található a Zsidó borvíz.

Jellegzetessége

Verebes központi zónájában található borvizek kalcium-nátrium-magnézium-hidrogénkarbonát-klorid típusúak, a Zsidó borvize nátrium-kálcium-magnézium-hidrogénkarbonát-klorid típusú ásványvíz.

Gyógyhatása

A verebesi források vizét savtúltengésre, vesebántalmakra, vérszegénységre, gyomor- és vesebánntalmakba szenvedők kezelésere használták.

Használata

A falu nyugati részén, az Olt folyó bal partján található jóizű Zsidó borvizet a XIX. század végén és a XX. század elején egy zsidó kereskedő Mercur forrás néven palackozta és forgalmazta. A vállakozó a csíkverebesi vasútvonal megállója szomszédságában raktáépületet is emelt a palackozott víz tárolására. A palackozó csak rövid ideig működött, a szájhagyomány szerint az erősen szénsavas borvíz nem bírta a szállítást, az akkoriban használatban levő vékonyfalu palackok összetörtek. A Zsidó borvize ma elhanyagolt állapotban található.

FORRÁSOK

Hargita megye természetes gyógytényezői. Csíkszereda, 1974
Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Az Alcsíki- és Kászoni-medence ásványvizei és gázömlései. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2006. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2006. 343-356.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013


FOTÓ
Borvizek | Népi fürdők | Alcsík: Csíkverebes | Alcsík