2024. április  22., hétfő, Csilla
   
Büdösszéki szejke
Büdösszéki szejke

A Fehér patak völgyében, Kászonfeltíz északi határában tört fel régen a kászoniak kedvelt gyógyforrása, a büdösszéki szejke.

Története

A fehérkői borvíztelepen, a Szent István forrás szomszédságában tört fel a büdösszéki szejke, melynek kénes vizét gyógyfürdőzésre használták a régmúltban. Nagy kádakat töltöttek meg a szejke vizével, melybe forróra hevített köveket tettek. Ebben a langyos vizben vontatták fájó tagjaikat a különféle betegsében szenvedők. András Ignác Kászonszék népi gyógyászata c. könyvében így ír a forrásról: „Büdösszék-nyaka alatt volt egy szejke, hoztak belőle s abban vontatták a fájó lábakat".

A palackózóüzem megnyitása után a forrás vizét üvegek mosására használták. Az államosítás időszakában tönkrement borvíztelep két forrását az 1970-es évek végén a helyiek kitakarították és befödték.

Napjainkban a büdösszéki szejke nem létezik, a fakitermelési munkálatok eltüntették a forrást.

Jellegzetessége

A büdösszéki szejke kénhidrogénes forrás volt.

Gyógyhatása

A büdösszéki szejke vizét gyógyfürdőzésre használták, reumás és csonttuberkulózisos betegeket kezeltek vele.

FORRÁSOK

Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Az Alcsíki- és Kászoni-medence ásványvizei és gázömlései. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2006. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2006
Székelyföld borvizei. Csíkszereda, 2009
András Ignác: Kászonszék népi gyógyászata. Kolozsvár, 2013


FOTÓ
Borvizek | Kászon: Kászonfeltíz | Alcsík