2024. június  25., kedd, Vilmos
   
Bagoly borvíz
Bagoly borvíz

Tusnád központjában,  Szeretszeg és Középtíz találkozásánál található a Bagoly borvíz.

Története

Az alcsíki térségben Tusnád környéke a leggazdagabb ásványvízforrásokban.  A bő hozamú források körül több láp (Nádas lápja, Középpatak)  is keletkezett, melyek ritka, védett növényeknek és állatoknak adnak otthont.

Tusnád belterületén régen nem volt borvízforrás, a határban feltörő ásványvizet csak a mezei és erdőlő munkálatok alkalmával, vagy vásár- és ünnepnapokon fogyasztották a helybeliek. Általában a gyerekek hordták a vizet, télen kutyaszánon, cserépkorsokban szállították a faluba borvízet. Fennmaradt történetek  szerint időnként kutyaszánhúzó versenyt rendeztek, és megesett, hogy a korsók összetörtek.

A falu központjában található artézi kútat 1957-ben fúratták a falu előljárói, hogy megkönnyítsék a falubelieknek a borvíz használatát.  1960-ban újabb kútat fúrtak a település alszegi részén, ettől kedve a főút mellett található forrást Szeretszegi borvíznek nevezték. 1987-ben a régi, megrongálódott kútfejet egy új, koronás baglyot ábrázoló tölgyfa-kútfejjel cseréltek le, a forrás nevét Bagoly borvízre változtatták.

A borvízforrás közelében 2005-ben borvízmúzeum épült, elsőként az országban. A kalákamunkával épített borvízmúzeum Székelyföld borvíz- és fürdővilágának történetébe nyújt rövid betekintést.

 

A forrás vegyi összetétele Mg/l

A Bagoly borvíz vegyi összetétele

Mg/l

Nátrium

165,1 mg/l

Kálium

13,0 mg/l

Kalcium

51,6 mg/l

Magnézium

51,6 mg/l

Vas

13,1 mg/l

Klorid

127,7 mg/l

Szulfát

28,8 mg/l

Hidrogénkarbonát

1031,1 mg/l

Jód

0,14 mg/l

Széndioxid

1760 mg/l

Kén

0,08 mg/l


Használata

Kedvező elhelyezkedése miatt a tusnádi borvízet nem csak a helybeliek használják. Rengeteg környékbeli településről felkeresik a forrást, de átutazók is rendszeresen megtöltik palackjaikat a kútnál.

Gyógyhatása

Az ásványvíz enyhe hashajtó, epe- és májgyulladást kezelésére használják. Magas jódtartalma miatt golyvás betegségek kezelésére is alkalmas a borvíz.

Jellegzetessége

Nátrium-kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos típusú ásványvíz.

FORRÁSOK

Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Az Alcsíki- és Kászoni-medence ásványvizei és gázömlései. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2006. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2006. 343-356.
Vofkori László: Utazások Székelyföldön. Csíkszereda, 2007.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba: A nagytusnádi Bagoly borvíz. In: Erdélyi Gyopár 6. 2014. november – december. p. 19


FOTÓ
Borvizek | Alcsík: Tusnád | Alcsík