2024. május  18., szombat, Erik
   
Bornemisza-kápolna
Bornemisza-kápolna

Kászonimpér déli részén található a Bornemisza-kápolna.

Története

Hargita megye délkeleti részén található Kászoni medencét öt település alkotja: Kászonaltíz, Kászonfeltíz, Kászonimpér, Kászonjakabfalva és Kászonújfalu. A fennmaradt iratok szerint a Kászon-pataka mellett elterülő Kászonimpér a legrégebbi a települések közül. Ősi fészke a Balási és Bornemissza nemesi családoknak, az általuk létesített építmények máig őrzik emléküket.
1833-ban épült a Balási-kúria, a késő barokk stílusban épített létesítmény ma műemlék, jelenleg gyermekotthon működik benne.
A Kászon-pataka jobb oldalán elterülő rész Fenyőalja néven ismert. Az itt található kis kőkápolnát a Bornemisza család nőtagjai építették a 18. század elején. Korábban már állt itt egy kápolna, mely a 14. század második felében épülhetett az itt talált oltárkőbe vésett évszám alapján. A család hálaadás céljából építethette a kőkápolnát, ebben az időben kaptak bárói rangot és a Kászoni nevet Bornemiszára cserélték le.
A kápolna búcsúünnepe Úrnapjára esik. A helyiek minden évben ünnepi szentmisét tartottak a kápolna kertjében, melyet alacsony kőfal vesz körbe.
A 2010-es évek elején felújították a már omladozó épületet, 2011-ben helyi összefogásal új haranggal is ellátták a kápolnát. 2013-ban a Bornemisza család Svájcban élő leszármazottai látogattak el a kászoni medencébe. A nemesi család tagjai részt vettek a Bornemisza-kápolnában tartott szentmisén, melynek kertében emléktáblát lepleztek le a nagymúltú család bárói rangra emelkedésének 300. évfordulója alkalmából. A kápolna évszázadokon át fennmaradt és összetartó jelképévé vált a helyi közösségnek.

FORRÁSOK

András Ignác: A kőkerten túl. Kolozsvár, 2009.
András Ignác: Kászonszéki lélekharangok. Kolozsvár, 2015
https://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/tamogatast-nyujt-a-baroi-csalad

Kápolnák | Egyház, vallás | Kászon: Kászonimpér | Alcsík