2024. március  01., péntek, Albin
   
Csíkcsicsó borvízforrásai és borvízfürdője
Csíkcsicsó borvízforrásai és borvízfürdője

A falu területén régen három borvízforrás volt ismert.

Története

Csíkcsicsó altalájában levő ásványvízkészletből az Olt árterén három forrás tört a felszínre. A település nyugati peremén a Fesszegi borvízforrás volt használatban. A kézi szívattyúval működő forrás napjainkra eltömödött, elapadt. Az 1960-as évek elején az Olt-híd közelében két kútat fúrtak. A források vizét az 1960-az-70-es években György József fuvaros cserépkorsókban, szekérrel szállította a közeli településekre, Madéfalvára és Taplocára. 2007-ben a korábbi fúrások mellett lemélyített hidrogeológiai fúrás édesvizet hozott a felszínre. A Csíkcsicsó és Taploca között húzódó tőzegtelepen több, kismélységű fúrt kút édesvizet hozott a felszínre, a kutak vize biztosítja Csíkszereda vízellátásának egy részét.
Az 1898 és 1914 között Csicsóhoz tartozó Hargitafürdőn számos gyógyhatású ásványvíz tör a felszínre. Hargitafürdő déli részén emelkedő Borhegyese északi lábánál borvízforrások törnek fel. Benkő Károly 1853-ban írásában fürdőhelyként említi az azóta már az enyészetté vált Borhegyest. A délkeleti lejtőn húzódó Zergős-árokban a Borhegyi-források törnek fel. A vasas, szénsavas források körül kis láp alakult ki.

Jellegzettesége

A Borhegyi-források vize a kálcium-nátrium-hidrogénkarbonátos típusú ásványvizek csoportjába tartoznak.

FORRÁSOK

Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva:Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/csiki_2007_2008_hum_termtud/pages/011_a_felcsiki_medence.htm

Borvizek | Népi fürdők | Középcsík: Csíkcsicsó | Középcsík