2023. február  04., szombat, Csenge
   
Madéfalva borvízforrásai és borvízfürdője
Madéfalva borvízforrásai és borvízfürdője

Madéfalva területén több borvízforrás tör fel. A helyiek által fogyasztott borvízforrás a Borvíz utcában található.

Története

Madéfalva altalajában húzódó ásványvizek több helyen is felszínre törnek a település területén. Régen a falu központi részén feltörő Madéfalvi-borvízet fogyasztották a helyiek. A gyógyhatásáról ismert forrás elapadt, csak az idősek emlékeztek jó ízére és jótékony hatására. 2010-ben újjáéledt a Madéfalvi -borvízforrás és a környéke. Az előző évben a régi forrás helyén lemélyített hidrogeológiai fúrás nagy nyomású 24 °C hőmérsékletű ásványvizet tárt fel. A területen kis népi fürdő létesült, deszkamedencével, öltözökkel, tájba illő illemhellyel. A forrást befedték, tölgyfaküpüvel látták el. Az elmúlt esztendőkben sajnos elhanyagolták a fürdő gondozását, jelenleg csak a borvízforrás vize fogyasztható.
A településen, a vasútállomásal szemben levő tömbházak hátánál még történtek próbálkozások az itt található ásványvizek feltárására. Az itt lemélyített hidrogeologiai fúrás nagy gáztartalmú, 19,7 °C hőmérsékletű ásványvizet tárt fel, melyet azóta sem hasznosítottak.
Madéfalván ismert források még az Olt jobb oldali, a Gácsonalja-patak völgyében fúrt ártézi kút, melynek hőmérséklete 17,5 °C, valamint a Csicsói- és Madéfalvi-Hargita csúcsai között völgyben található Szegespataki borvízforrások.

Jellegzettesége

A madéfalvi borvízek a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, a nátrium-magnézium-kálcium-hidrogénkarbonátos és a magnézium-kálcium-hidrogénkarbonátos típusú vizek csoportjába tartoznak.

Gyógyhatása

A Madéfalvi-borvízforrás vizét ivókúraként gyomorfájás és savtúltengés enyhítésére, vízhajtóként használják. Fürdőkúrában magas vérnyomás, fertőző betegségek, szívelégtelenség, lázas állapot kezelésére alkalmazható.

FORRÁSOK

Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva:Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/csiki_2007_2008_hum_termtud/pages/011_a_felcsiki_medence.htm

Borvízek | Népi fürdők | Középcsík: Madéfalva | Középcsík