2023. szeptember  24., vasárnap, Gellért
   
Csíkrákos borvízforrásai és borvízfüdője
Csíkrákos borvízforrásai és borvízfüdője

Csíkrákos borvízforrásai a Borvízréten és a Rákosi-szoros törésvonalai mentén törnek fel.

Története

A középcsíki település az Olt folyó mellett, a Bogáti-szoros közelében, a Bogát- és a Csere-domb között alalkult ki. Területén több borvízforrás tör fel, a Borvízréten és a Sósréten, az Olt jobb oldali árterén és a Rákosi-szorosban. A sósréti borvízforrás környékén erős széndioxid feltörés figyelhető meg. Rákos északi kijáratánál, a Kőd alatt 7 m mély, fúrt kút, a László István féle kút található.
A Rákosi-szorosban, a törésvonalak mentén több forrás tör fel. A Bogát-hegy alatt feltörő gyógyhatású Bogáti-forrásnál borvízfürdőt létesítettek 1931-ben. A fürdő területét parkosították, majd 1971-ben újjáépítették, létrehozva a nyolc káddal működő melegfürdőt. A feltörő forrás vizet nagy kazánba felmelegítették, majd eljutatták a kádakba. A csodás környezetben fekvő gyógyfürdő nagy népszerűségnek örvendett a környéken élők körében. 1989 után hosszú ideig romos állapotban volt Bogátfürdő, a helyiek az udvaron feltörő Alsobogáti borvízet hordták, amelyet ivóvízként hasznosítottak. 2000-2001-ben két hidrogeológiai fúrás nagy hozamú, 22 °C és 18 °C hőmérsékletű ásványvizet tárt fel a területen. Az ártézi kutak vizét évekig nem hasznosították. 2007-ben álmodta újra Bogátfürdőt egy helyi vállalkozó, mely napjainkban négy káddal és egy szaunával működve újra népszerűségnek örvend a fürdőkúrát előnyben részesítők körében.
A fürdő közelében elterülő réten több, fafoglalatú borvízforrást használtak régebben: Magyarósalji-, Eponcsa-, Vashátalatti- és a Vasútmelletti borvízforrásokat. A településen ismert forrás még az Olt jobb martjában feltörö Üléshelyi borvízforrás.

Jellegzettesége

A Csíkrákos területén feltörő források a kálcium-magnézium-nátrium-hidrogénkarbonát, a magnézium-kalcium-hidrogénkarbonát, a magnézium-kalcium-nátrium-hidrogénkarbonát és a kálcium-nátrium-hidrogénkarbonát típusú vizek csoportjába tartoznak.

FORRÁSOK

Vitos Mózes: Csikmegyei füzetek: Adatok Csikmegye leirásához és történetéhez 1. kötet. Csíkszereda, 2002.
Császár Vilmos: Csíkrákos krónikája. Csíkszereda, 2003
Vofkori László: Utazások Székelyföldön. Csíkszereda, 2007
Székelyföld borvizei. Csíkszereda, 2009.
Jánosi Csaba-Berszán József-Péter Éva: Székelyföld fürdői, Csíkszereda, 2013
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/csiki_2007_2008_hum_termtud/pages/011_a_felcsiki_medence.htm

Borvizek | Népi fürdők | Középcsík: Csíkrákos | Középcsík