2024. május  18., szombat, Erik
   
Dugás-fürdő
Dugás-fürdő

Csíkdánfalva borvízfürdője a településtől 1,5 km-re nyugatra található.

Története

A település nyugati határában, a Madicsa- és Lok patak összefolyásánál feltörő langyos borvízforrásnál alakult ki Felcsík népszerű kis fürdőtelepe, a Dugás-fürdő.

A környéken élők felismerték a források gyógyhatását, ivókúrában és fürdőkúrában egyaránt hasznosították a jótékony ásványvizet. A különféle betegségben szenvedők Vitos Mózes leírása szerint 2-3 kádat  szállítottak a forráshoz, ott fürödtek, illetve szekéren haza is vitték a gyógyvizet és otthon kezelték magukat.

A területen 1926-ban a helyiek kis népi fürdőt létesítettek. Az 1960-as években a természetes forrás közelében mélyfúrással 22,5 C fokos termálvizet tártak fel. Az ártézi kút vizét az 1970-ben létesített kilenc kádas melegfürdő és egy 10x25 méteres kültéri medence hasznosította.

A Dugás-fürdő Felcsík népszerű fürdőtelepe lett az elkövetkező években. A már meglevő felnőtt medence mellé egy kisebb, gyerekmedencét létesítettek, valamint épült a telepen egy 12 személyes menedékház. 2010-ben a fürdőtelep adott otthont a soron következő Aquarius borvíz ünnepnek.

A felcsíki medence kedvelt fürdője és környéke napjainkban felújítást igényel, hogy méltó helyet foglalhasson el a település életében.

Jellegzettesége

A csíkdánfalvi Dugás-fürdőn feltörő források vize a magnézium-kálcium-hidrogénkarbonát, a magnézium-hidrogénkarbonát, valamint a kálcium-magnézium-hidrogénkarbonát típusú vizek csoportjába tartoznak.

Gyógyhatása

A Dugás-fürdőn feltörő vizeket belsőleg máj- és gyomorbántalmakban szenvedők, külsőleg szív- és érrendszeri panaszok, reumatikus megbetegedések kezelésére használják.

FORRÁSOK

Sepsiszéki Nagy Balázs: Székelyföld falvai a XX. Század végén. Csík-, Kászon- és Gyergyószék. II. köt. Budapest, 2002.
Csíkmegye ásványos forrásai és fürdői. IN: Vitos Mózes: Csíkmegyei füzetek I. Csíkszereda, 2002.
Csíkmegye ásványos forrásai és fürdői. IN: Vitos Mózes: Csíkmegyei füzetek I. Csíkszereda, 2002.
Székelyföld borvízei. Csíkszereda, 2009.
Jánosi Csaba-Berszán József-Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/csiki_2007_2008_hum_termtud/pages/011_a_felcsiki_medence.htm

Borvizek | Népi fürdők | Felcsík: Csíkdánfalva | Felcsík