2024. május  18., szombat, Erik
   
Csíkdánfalva borvízforrásai és borvízfürdője
Csíkdánfalva borvízforrásai és borvízfürdője

Csíkdánfalva borvízforrásai a település nyugati határában törnek fel. A gyógyhatású, langyos forrásoknál létesült a Dugás-fürdő.

Története

Csíkdánfalva nyugati határában jóízű, gyógyhatású források törnek fel. A Madicsa- és Lok patak összefolyásánál, kellemes környezetben fakad fel a Dugás-forrás. A helyiek felismerve az ásványvíz gyógyerejét, 1929-ben kis népi fürdőt létesítettek a területen. Az 1960-as években a forrás közelében ártézi kútat fúrtak, a feltörő 22,5 C°-os termálvízzel egy 9 kádas melegfürdőt és egy 10X25 méteres felnőtt- és egy 4x10 méteres kültéri gyerekmedencét működtettek. 2000-ben egy újabb mélyfúrrás nagyhozamú forrást tárt fel.
A Dugás-fürdő több évtizeden át nagy népszerűségnek örvendett a helyiek és a környéken élők körében egyaránt. Az idősebbek a kádas fürdőt, kezelést, a fiatalabbak a kültéri medencét kedvelték. 2010-ben itt került megrendezésre a soron következő Aquarius borvízünnep. A felcsíki medence kedvelt fürdője és környéke felújítást igényelne, hogy méltó helyet foglalhasson el a település életében.
A Tanácsossarki borvíz a településtől 15 km-re nyugatra, a Madarasi-Hargita és a Fertő csúcsok között, 1400 m magasságban található kis fennsíkon tör a felszínre.

Jellegzettesége

A csíkdánfalvi borvízek a magnézium-kálcium-hidrogénkarbonát, a kálcium-magnézium-hidrogénkarbonát, valamint a kálcium-hidrogénkarbonátos típusú vizek csoportjába tartoznak.

Gyógyhatása

A Dugás-fürdőn feltörő vizeket belsőleg máj- és gyomorbántalmakban szenvedők, külsőleg szív- és érrendszeri panaszok, reumatikus megbetegedések kezelésére használják.

FORRÁSOK

Sepsiszéki Nagy Balázs: Székelyföld falvai a XX. Század végén. Csík-, Kászon- és Gyergyószék. II. köt. Budapest, 2002.
Csíkmegye ásványos forrásai és fürdői. IN: Vitos Mózes: Csíkmegyei füzetek I. Csíkszereda, 2002.
Székelyföld borvízei. Csíkszereda, 2009.
Jánosi Csaba-Berszán József-Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/csiki_2007_2008_hum_termtud/pages/011_a_felcsiki_medence.htm

Borvizek | Népi fürdők | Felcsík: Csíkdánfalva | Felcsík