2024. július  12., péntek, Izabella
   
Madicsafürdő
Madicsafürdő

Csíkkarcfalva területén több borvízforrás tör fel. Régen kis népi fürdő létesült a jótékony forrásoknál.

Története

Csíkkarcfalva borvízforrásai a Madicsa-patak völgyében és a Lok-pataka völgyében törnek fel. A településtől nyugatra található Madicsafürdőn két borvízforrás tör fel. A két forrás vegyi összetétele nagyon eltérő, habár közel vannak egymáshoz. A helyiek a források vizét főleg ivókúrában használták, de gyakran szekerekkel hazaszállították, hogy otthoni, meleg vizes kúraként alkalmazhassák. A jótékony hatású forrásoknál az 1930-as években kis népi fürdőt létesítettek, melyet az 1960-as években továbbfejlesztettek. A területen egy 10 kádas melegfürdőt építettek, a közelben található ivóban enni és inni lehetett. Emeltek egy villát is a környéken, amely 20 személy számára biztosított szálláshelyet. A hideg-borvizes szabadtéri medencében nyáron, a meleg időszakban lehetett megmártózni. A helyiek és a környéken élők körében felkapott volt a Madicsa-fürdő egészen az 1990-es évekig. A következő két évtizedben hanyatlásnak indult a népszerű fürdő, az épületek és a kültéri medence fokozatosan tönkrementek, a telep környezete lepusztult. A források vizét továbbra is használták a helyiek asztali vízként.
A közelmúltban történtek változtatások Madicsafürdőn. A két borvízforrás fölé borvízházat építettek, a területet bekerítettek, a fürdő környékét rendezték. A régi ivó helyére turisztikai menedékházat létesítettek és a település hosszú távú terveiben van a melegfürdő, a medence és a környező épületek felújítása, beüzemelése.

Jellegzettesége

A Madicsafürdő forrásainak vize a magnézium-kalcium-hidrogénkarbonátos típusú vizek csoportjába tartozik.

Gyógyhatása

Madicsfürdőn a meleg vizes fürdő vizét főleg a szív- és érrendszeri, idegrendszeri, valamint reumatikus panaszok kezelésében alkalmazták.

FORRÁSOK

Sepsiszéki Nagy Balázs: Székelyföld falvai a XX. Század végén. Csík-, Kászon- és Gyergyószék. II. köt. Budapest, 2002.
Csíkmegye ásványos forrásai és fürdői. IN: Vitos Mózes: Csíkmegyei füzetek I. Csíkszereda, 2002.
Székelyföld borvízei. Csíkszereda, 2009.
Jánosi Csaba-Berszán József-Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/csiki_2007_2008_hum_termtud/pages/011_a_felcsiki_medence.htm

Borvizek | Népi fürdők | Felcsík: Karcfalva | Felcsík