2024. március  01., péntek, Albin
   
Csíkkarcfalva borvízforrásai és borvízfürdői
Csíkkarcfalva borvízforrásai és borvízfürdői

Csíkkarcfalva területén több borvízforrás tör fel. Régen kis népi fürdő létesült a jótékony forrásoknál.

Története

A felcsíki település borvízforrásai a Madicsa-patak völgyében és a Lok-pataka völgyében törnek fel. A településtől nyugatra található Madicsafürdőn két borvízforrás tör fel. A két forrás közel található egymáshoz, vegyi összetételük azonban nagyon eltér egymástól. A helyiek ivókúrában és külsőleg, fürdőkúrában is alkalmazták a források vizét. Kezdetben a jótékony forrásvizet szekereken szállították a faluba, ahol felmelegítve különféle betegségek enyhítésére, gyógyítására használták. Az 1930-as években kis népi fürdőt létesítettek Madicsán, melyet az 1960-as évekbe továbbfejlesztettek. Épült a forrásoknál egy 10 kádas melegfürdő, egy villa a vendégek elszállásolására és egy ivó is, az étkezések céljából. A népszerű fürdő az 1990-es évekig működött, majd lassan hanyatlásnak indult. Az 2010-es évek második felében rendezték a borvízforrások környékét és egy menedékházat létesítetek a régi ivó helyén. A melegfürdő és a kültéri medence felújítása még várat magára, jelenleg a források vizét asztali vizként hasznosítják.
Madicsafürdőtől 6 km-re nyugatra, a Nagylok-patakban további két borvízforrás tör fel. A patak bal oldalán található Nagyloki borvízet ivókúrában és fürdőkúrában egyaránt hasznosították. A forrás közelében régen működött a Nagyloki borvízfürdő, melyet reumatikus, érrendszeri bántalmak kezelésére használtak, belelógatva, vontatva a beteg testrészt a gyógyhatású ásványvizbe. A patak jobb partján az Alsó- vagy Kicsiloki borvízforrás található. Karcfalva kozpontjában emelkedő Cinkus-hegy feltárásaiban megfigyelhetőek a melegvizű források, gejzírek által lerakott opáltömbök, opálerek.

Jellegzettesége

A Csíkkarcfalván feltörő borvízforrások vize a magnézium-hidrogénkarbonát, magnézium-kálcium-nátrium-hidrogénkarbonát és a magnézium-kálcium-hidrogénkarbonátos típusú vizek csoportjába tartoznak.

Gyógyhatása

A karcfalvi borvízforrásokat ivókúrában és külsőleg fürdőkúrában is alkalmazták, főként reumás fájdalmak, szív- és érrendszeri panaszok, valamint idegrendszeri megbetegedések kezelésére.

FORRÁSOK

Sepsiszéki Nagy Balázs: Székelyföld falvai a XX. Század végén. Csík-, Kászon- és Gyergyószék. II. köt. Budapest, 2002.
Csíkmegye ásványos forrásai és fürdői. IN: Vitos Mózes: Csíkmegyei füzetek I. Csíkszereda, 2002.
Székelyföld borvízei. Csíkszereda, 2009.
Jánosi Csaba-Berszán József-Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/csiki_2007_2008_hum_termtud/pages/011_a_felcsiki_medence.htm

Borvizek | Népi fürdők | Felcsík: Karcfalva | Felcsík