2024. május  18., szombat, Erik
   
Csonkatorony
Csonkatorony

Csíkszenttamás északnyugati határában fekvő domboldalon található a település nevezetessége, a Csonkatorony.

Története

Csíkszenttamás valamikor a domboldalban emelkedő templom aljában terült el, a ma ismert településtől északnyugatra, a Feneketlen-tó szomszédságában. A falu a középkorban telepedett át, húzódott le az Olt folyó mellé. Híres műemlékét már a XIV. századtól említik írásos emlékek.
Csíkszenttamás középkori plébániatemplomát a 18. században bontották le, köveit az 1776-1777 között épült templom építéséhez és nagy valószínűséggel házak építéséhez használták fel. A gótikus épületnek csak a nyugati romos tornya áll még.
Az 1930-as években Vámszer Géza kutatta a romokat. A torony keleti oldalán az akkor még jól kivehető alapfalak tetejét végigásta, feltárva a késő gótikus épület alaprajzát.
Újabb kutatásra 2002-2003-ban került sor. A helyi régészek által végzett kutatás feltárta az Árpád-kori templom falait, freskó részletet, szentségtartó fülkét. Az Árpád-kori szentélyt elbontották, helyébe épült fel az új, gótikus szentély, valószínűleg a 15. század második felében. A gótikus, romos állapotban levő épületnél végzett kutatások számos adatot tártak fel a közösség múltjából, értékeiből.
A Csonkatorony és környéke népszerű a településre látogatók körében. A romos műemlék alatt található a meleg források által táplált Feneketlen-tó. A tó szomszédságában található hidrogeológiai fúrásnál a 2000-es években kis népi fürdőt létesítettek. A környéken találjuk a csíkszentdomokosi Sándor család által épített Szent Anna kápolnát. A kápolna köré ültetett 100 akácfából ma is látható pár darab.

FORRÁSOK

Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek. A középkori erdélyi püspökség templomai I. köt. Gyulafehérvár. 2000.
Sándor Szilárd: Csíkszenttamás. A Csonkatorony hagyatéka. Gyergyószentmiklós, 2005.
Vofkori László: Utazások Székelyföldön. Csíkszereda, 2007.
Botár István: Kövek, falak, templomok. Csíkszereda, 2009.
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/csiki_2005_tars_es_humantud/pages/005_a_csikszenttamasi_csonkatorony.htm
http://csikszenttamas.info/index.php?page=about

Vártemplomok, templomok | Borvizek | Népi fürdők | Tavak | Felcsík: Csíkszenttamás | Felcsík