2024. július  12., péntek, Izabella
   
Csíkszenttamás borvízforrásai és borvízfürdői
Csíkszenttamás borvízforrásai és borvízfürdői

Csíkszenttamás keleti határrészében több vasas, szénsavas ásványvíz forrás tör fel. A forrásoknál két népi fürdő létesült.

Története

A Felcsíki- és a Középcsíki-medence keleti peremén, Csíkszentdomokos és Csíkszentlélek között húzodó völgyekben több szénsavas forrás tör fel. A csíkszenttamási borvízek a medence keleti határában, a kristályos palákból felépült határrészben törnek a felszínre.
A Rezégése patakban a Tálassorki, az Alsó- és Felső-Gyilkósarki és a Mosia ásványos források törnek fel. A Setét- és Ekere-patak összefolyása közelében fakad fel a Felcsíki-medence legkeletibb borvízforrása, a Borkút. A Hiváki-borvíz kénhidrogénes forrásánál kis népi fürdő is létesült a régmúltban. A fehéres, kéntejes büdösvizet egy 2X1 méteres medencébe foglalták és csak a helyiek használták.
A település híres gótikus templomromja, a Csonkatorony alatt találjuk a Feneketlen-tavat. A tó egy 10-12 m átmérőjű, nagyhozamú karsztforrás, vizének hőmérséklete 17 °C. A forrásban állandó gázfeltörés figyelhető meg. A tavat egy melegvizű forrás táplálja, a kifolyó Hővíz-pataka télen a legnagyobb hidegben sem fagy be. A forrástó gazdag vízi növényzete télen is zöldell, a zord időjárás ellenére a vadkacsák menedékre lelnek itt ebben az időszakban.
A Feneketlen-tó közelében fúrt ártézi kútnál 2007-ben kis népi fürdő létesült. A Szent Anna-fürdőt a székelyföldi fürdőépítő kaláka keretében építették meg, a létesítmény 2011-ben újabb elemekkel bővült.

Jellegzettesége

A csíkszenttamási borvizek kálcium-magnézium-nátrium-hidrogénkarbonát, kálcium-magnézium- hidrogénkarbonát, valamint magnézium-kalciuim-hidrogénkarbonát típusú ásványvízek csoportjában tartoznak.

FORRÁSOK

Sepsiszéki Nagy Balázs: Székelyföld falvai a XX. Század végén. Csík-, Kászon- és Gyergyószék. II. köt. Budapest, 2002.

Sándor Szilárd: Csíkszenttamás. A Csonkatorony hagyatéka. Gyergyószentmiklós, 2005.

Székelyföld borvízei. Csíkszereda, 2009.

Jánosi Csaba-Berszán József-Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/csiki_2007_2008_hum_termtud/pages/011_a

felcsiki_medence.htm

https://www.csikszenttamas.ro/web/latnivalok-nevezetessegek/

 

Vártemplomok, templomok | Borvizek | Népi fürdők | Felcsík: Csíkszenttamás | Gyergyó