2024. április  22., hétfő, Csilla
   
Békás-szoros
Békás-szoros

A szoros a Gyergyói-havasok mészkősziklái között, a Békás-patak felső völgyében található.

Leírása

A Keleti Kárpátok leglátványosabb és legnagyobb szurdokvölgye a Békás-szoros. A földkéreg mozgása következtében létrejött hasadékot a Békás-patak vájta, alakította az évmilliók során. A fenséges sziklaóriásokkal körülvett szoros csodálatos látványt nyújt. Közel 5 km-en keresztül kanyarog az út, keresztül a szűk szoroson, mellette rohan, robajlik szűk medrében a Békás-patak. A sziklákon számtalan kis patak zúdul alá a Békás-patakba, sokszor gyönyörű vízesés formájában, a karsztos mészkőfalakban több barlang, zsombolya alakult ki. Legismertebb a Hóvirág barlang, melyet 1973-ban hóvirágot kereső diákok fedeztek fel. A 28 m hosszú és 26 m széles cseppkőbarlangban sajnos súlyos kárt okoztak a látogatók, még mielőtt védetté nyilváníthatták volna azt.
A szoros három fő részből áll, a Pokol kapuja, Pokol tornánca és a Pokol torka. Magas hegycsúcsok fogják közre, a Kis-Cohárd (1344 m), Csíki-bükk (1264 m), Oltár-kő (1154 m), Mária-kő (1125 m). Az Oltárkő a Békás-szoros legimpozánsabb sziklatornya, magányosan emelkedik ki a környezetéből, felfelé karcsúsodó sziklatömbje mintegy uralja az egész szurdokvölgyet.
A Békás szoros 1971 óta természetvédelmi terület, jelenleg a Nagyhagymás Nemzeti Park részét képezi. A területen több védett növény és állatfaj él, közéjük tartozik a kisasszonypapucs, a henye boroszlán, a havasi gyopár, a sárga tárnics, a zergeboglár, a bíborka, a kankalin, a nőszirom és a tiszafa.
Védett állatai: holló, hiúz, siketfajd, barnamedve, zerge, mogyorós pele, menyét, farkas, fekete harkály, hajnalmadár, Apolló lepke.
A Békás-szoros a 300 m magas sziklafalaival a sziklamászók paradicsoma. Az 1900-as évek elejétől akadtak vállalkozók, akik meghódították a csúcsókat. Azóta sziklamászó útak épültek a szorosban, napjainkban egyre népszerűbb ez a tevékenység. A vidék nemegyszer alpinista versenyek helyszíne. A hegymászók kedvence az Oltárkő, az egyetlen sziklatorony, melyet csak hegymászó felszereléssel lehet megmászni. Megéri a próbálkozást, hiszen akinek sikerül feljutni a csúcsra páratlan látványban részesül.

FORRÁSOK

Vofkori György: Gyergyószentmiklós. Kolozsvár, 2004.
Vofkori László: Utazások Székelyföldön. Csíkszereda, 2007.
Gyilkos-tó. Gyergyószemtmiklós, 2007.
Dezső László: Világszép Gyilkos-tó. Gyergyószentmiklós, 2008.
Kalandozások a Gyilkos-tónál. Gyergyószentmiklós, 2009.
Ajtay Ferenc: Erdély természeti csodái. Kolozsvár, 2009.
Gyilkos-tó és Békás-szoros. Gyergyószentmiklós, 2017.
http://www.greenharghita.ro/index.php/hu/vedett-teruletek/bekas-szoros-hagymas-hegyseg/

Természetvédelmi területek | Hegyek | Tavak | Barlangok | Gyergyó: Gyilkostó | Gyergyó