2024. május  18., szombat, Erik
   
Borzonti nyíres
Borzonti nyíres

A növényvédelmi rezervátum a Gyergyóalfaluhoz tartozó Borzont észak-nyugati határában található.

Leírása

A Gyergyói-medencében jelentős mennyiségű ásványvízkészlet halmozódott fel az évezredek folyamán, a források többnyire a Maros mentén törnek fel. A Maros árterén tőzeglápok alakultak ki, melyek értékes és ritka élővilágnak adnak otthont.
Borzontól észak-nyugatra, a Kis-Borzont és Fehér-patakok által határolt területen fekszik a helyiek által csak Nyíresként emlegetett természetvédelmi terület.
Nevét a területen jelen lévő nagyszámú nyírfákról kapta. 1995-ben kapott védettséget, 20 ha területen. Sajnos az ártalmas emberi tevékenységeknek köszönhetően – égetés, legeltetés, fák kivágása, szántás, lecsapolás – súlyos károkat szenvedett a növényzet, veszélyben van az élővilág.
A Borzonti nyíres legfontosabb ritkasága a az északi elterjedésű szibériai cickafark, de megtalálható itt a fûzlevelû gyöngyvesszõ (Spiraea salicifolia), jogaros kakastaréj (Pedicularis sceptrum-carolinum), szibériai hamuvirág, buglyos szegfû (Dianthus superbus).
A lápra jellemzõ madárfajok a sárszalonka, sárga billegetõ, rozsdás csaláncsúcs, a kaszált rétekre a haris, fürj. A ragadozómadarak közül a vörös vércse, egerészölyv, kékes rétihéja is felbukkan.
A vidékre jellemző kétéltűfaj a mocsári béka (Rana arvalis) és a gyepi béka (Rana temporaria).

FORRÁSOK

Természetvédelmi területek | Mocsarak, lápok | Gyergyó: Borzont | Gyergyó