2024. július  12., péntek, Izabella
   
Gyergyóremete borvízforrásai
Gyergyóremete borvízforrásai

Gyergyóremetén több ásványos forrás tör a felszínre, a gyógyforrásoknál hajdanán népi fürdőt létesítettek a helyiek.

Története

A Görgény-havasok utóvulkáni működésének következtében feltörő gázok jelentős ásványvízkészletet hoztak létre a gyergyói-medencében. Az ásványvízek többnyire a Maros mentén törnek fel.

Gyergyóremete a gyergyói-medence észak-nyugati részén, a Maros bal partján fekszik. A településen feltörő borvízforrások előfordulásuk szerint két csoportra oszthatók: a falu központjában található ásványvizek, ezek ásott kutak és a Maros mentén feltörő források és fúrt kutak.

A település központjában két fúrt kút  található: a Remetei borvízként ismert kerekes kút és a Puskás család területén található kút.  A Maros mentén törnek fel a jelentősebb ásványforrások: a Güdücznél való, a Réti borvíz, Pál Albert féle (fúrás), Túlamarosi borvíz, Nagyborvíz vagy a Fürdő borvíz, Remetei borvízfürdő vagy Zakor Anti fürdője, Sorokalji vagy Veresmarti borvíz, Maroshídi, Hídalatti-vagy Nyírszegi borvíz és a Sóza borvíz. A források közül csak a Fürdő-borvíz és a Nyírszegi-forrás vizét vegyelemezték.

A vegyes összetételű, gyógyhatású források vizét ivókúrában és fürdőkúrában is hasznosították a helyiek. Régen a Remetei borvizet szállították Szárhegyre és Gyergyószentmiklósra is.  A borvízfürdő forrásait fürdőkúrában régóta  használták az itt élők, az 1800-as évek végétől kis népi fürdő is alakult, melyet később továbbfejlesztettek. A régmúltban sokan látogatták, helyiek és  környező településeken élők is. A remetei borvízfürdőt a Borvízút keretében 2011-ben felújították. Jelenleg tervben van a fürdő továbbfejlesztése. A Remetei borvízkútat is felújították és 2019-ben, a falunapok keretében adták át.

Remetei borvízfürdőtől délre a feltörő ásványvizek egy eutróf lápot hoztak létre az évezredek folyamán. A 34 hektáron elterülő Nagyrét láp természetvédelmi terület, több jégkorszaki maradványnövény él itt, köztük a zergeboglár, törpenyír és a kockáslilliom.

Jellegzetessége

A Gyergyóremetén feltörő borvízek nátrium-magnézium-hidrogénkarbonát-klorid és kálcium-nátrium-hidrokarbonát-szulfátos típusú vizek csoportjába tartoznak.

Gyógyhatása

A Remetei fürdő vizét szív és érrendszeri betegségek, magasvérnyomás, belsőkiválasztású mirigybetegségek, nőgyógyászati és rheumás, valamint anyagcsere betegségek gyógyítására használták. Ivókúraként savhiányos gyomorhurut, epe és vesekő betegségek, cukorbetegség és másodlagos vérszegénység eseteiben ajánlják.

FORRÁSOK

Hargita megye természetes gyógytényezői. Csíkszereda, 1974.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.
https://gyergyoremete.ro/hu_HU/past-and-present/riches-beneath-the-earth/
https://gyergyoremete.ro/wp-content/uploads/2018/09/biodiverzitas.pdf
http://korunk.org/letoltlapok/zh_Korunk1976majus.pdf

Természetvédelmi területek | Borvizek | Népi fürdők | Mocsarak, lápok | Gyergyó: Gyergyóremete | Gyergyó