2024. május  18., szombat, Erik
   
A Jézer-tó
A Jézer-tó

A Jézer-tó a Kelemen-havasok Nemzeti Park területén található a Rekettyés csúcs (2021 m) tövében.

Története

A Kelemen-havasok Nemzeti Park 24 041 hektár területen fekszik, három megye (Maros, Hargita és Suceava) felszínén. Több természetvédelmi terület található itt, köztük a Jézer-tó Különleges Élőhely.
A Kelemen-havasok gyöngyszemének, a Rekettyés sziklakönnyének tartott Jézer-tó a Rekettyés-csúcs közelében, egy 1750 m magasságban fekvő vulkanikus kőzet üregében alakult ki. Keletkezése megosztja a kutatókat, van aki glaciális eredetűnek tartja, mások szerint földcsuszamlás által keletkezett. Területe 1300 négyzetméter, mélysége 3 és 5 méter közt váltakozik, a legmelegebb nyári időben is jéghideg a vize. Felülete háromszög alakú, melynek csúcsán keresztül folyik le a tóban felgyülemlett víz, a tó utánpótlását két forrás biztosítja, mely víz a Büdös-patakba folyik.
Régebben Bánffy-tóként is emlegették, nevéhez legenda fűződik. Tengerszemnek, feneketlen tónak tartották, sőt titokzatos állat élőhelyének. Az itt végzett kutatások bizonyítják, hogy a tó mélysége nem haladja meg az 5 métert.
A tó környéke jégkorszaki maradványnövények élőhelye, a védett növényfajok közül említésre méltó a törpefenyő (Pinus mugo), a borókafenyő (Juniperus sibirica), az erdélyi havasszépe (Rhododendron kotschyi) vagy a szőrfű, latinul Nardus stricta.

FORRÁSOK

Természetvédelmi területek | Tavak | Gyergyó: Maroshévíz | Gyergyó