2024. május  18., szombat, Erik
   
A maroshévízi termál vízesés
A maroshévízi termál vízesés

Maroshévíz turisztikai látványossága a Bánffy-fürdő szomszédságában található.

Története

A maroshévízi medence a gyergyói-medence északnyugati része, mely egy jól elkülönült morfológiai egységet képez, sajátos geoszisztémát alkot. A Kelemen, Görgényi és a Gyergyói havasok közé zárt kis medence területén mezotermális források törnek fel. A meleg, gyógyhatású források alapozták meg a település turisztikai hírnevét a múltban, elnevezését a hévízekről kapta.
Az elmúlt évszázadokban gyógyfürdők létesültek a forrásoknál. A Maros baloldali teraszán feltörő langyos forrásoknál a Bánffy család létesített fürdőt, mely egészen az 1948-as államosításig a család tulajdonában volt. A fürdőtelep közelében, keleti irányban található mészkőfalnál egyedülálló természti jelenség alakult ki az évezredek folyamán. A fürdőből kifolyó termál forrásvíz más kisebb patakkal együtt látványos vízesést alakított ki, több ágban zubogva alá a magas travertin padról. A lezúduló víz különleges alakzatokat vájt a sziklába, napsütéses, szép időben a vízesés varázslatos látványt nyújt a vöröses, sárgás, zöldes-kékes, rozsda-színekben csillogó cseppköveknek köszönhetően.
A terület 0,5 hektáron geológiai természetvédelmi terület, egyedisége és szépsége miatt Székelyföld 7 csodája között tartják számon. A csodálatos látványt nyújtó termál vízesés sok turistát vonzott a múltban és napjainkban is.
A termál vízesés nemcsak a látógatókat vonzotta, régebben gyapjú mosó és ványoló is működött itt. A gyergyószentmiklósi asszonyok szerint a termálvízben mosott gyapjú sokkal fehérebb lett.
A maroshévizi vízesés a 26-27 fokos termálvíz miatt csak ritkán, kivételesen nagy hidegben fagy be, ilyenkor csodálatos jégcsapok képződnek. 2014-ben a rendkívüli hideg megfagyasztotta a vízesést, majd az azt követő hirtelen felmelegedés következében a területen levált egy jókora földarab, a termál vízesés fele megsemisült. A helybeliek véleménye szerint történhetett hasonló földcsuszamlás korábban is, hiszen az 1865-ben készült rajzok jelentős eltérést mutatnak az 1896-ban készült fényképekhez képest.
Öt évvel a vízesés leomlása után, a 2020 januárjában újból befagyott a vízesés, a közzétett fotók tanúsága szerint csodálatos jégcsapok képződtek a termál vízesés épen maradt részénél.

FORRÁSOK

Természetvédelmi területek | Borvizek | Gyógyfürdők | Vízesés | Gyergyó: Maroshévíz | Gyergyó