2024. június  25., kedd, Vilmos
   
Az Urmánczy-fürdő (Maroshévíz)
Az Urmánczy-fürdő (Maroshévíz)

Maroshévíz központjában, a Maros jobb partján található az Urmánczy-fürdő.

Története

Maroshévíz nevét és ismertségét a területén feltörő langyos, enyhén szénsavas forrásoknak köszönheti. A források vizét külsőleg és belsőleg is használták, a jótékony hatású ásványvizeknél három, a Bánffy-, a Zsidó- és az Urmánczy- fürdő létesült az elmúlt évszázadok folyamán. A fürdőket nemesi családok létesítették és használták a múltban.
Az Urmánczy fürdő a Maros jobb partján feltörő langyos forrásokra épült, kezdetben a szárhegyi Lázár család tulajdonában volt. A két, 20 négyzetméteres női és férfi medencével és egy négy vetkőző helyiséggel rendelkező fürdőt 1870-ben megvásárolta a gazdag, örmény származású Urmánczy család. Feljegyzések szerint az Urmánczy fürdő vizét először egy innsbrucki egyetemi tanár, Löbisch vegyelemezte 1882-ben, a vizsgálat szerint a langyos források összetétele a budapesti Gellért és Rudas fürdők forrásaival mutat hasonlóságot. Aba Sándor 1941-ben megjelent erdélyi fürdőkalauza is méltatja az itteni források gyógyhatását.
A fürdő környékét 1878-ban parkosították, és a következő évtizedekben is fejlesztették, bővítették. Az 1932-es árvíz által megrongált fürdőt felújították, a kisebb medence mellé 1940-ben elkészült az úszóversenyek szervezésére is alkalmas olimpiai méretű úszómedence.
1948-ban az államosítás következtében az állam tulajdonába került fürdő Ifjúsági strand néven működött egészen 2008-ig, a tulajdon visszaszolgáltatásáig. A rendszerváltást követő években leromlott fürdőt az Urmánczy család örökösei visszakapták, modern fürdőteleppé alakították, újra a régi nevén működtetik. Az Urmánczy-fürdő napjainkban egy 50x20 méteres olimpiai méretű medencével, és több kisebb medencével rendelkezik, kitűnő kikapcsolódási lehetőséget biztosítva kisgyerekes családoknak és pihenni, üdülni vágyóknak egyaránt.

Jelegzetessége

Az Urmánczy-fürdő vize kálcium-nátrium-magnézium-hidrogénkarbonát-klorid típusú termálvíz.

Gyógyhatása

Az Urmánczy-fürdő vize külsőleg krónikus degeneratív reumás betegségek, krónikus reumás ízületi betegségek, mozgásrendszer poszttraumás krónikus betegségei, a perifériás idegrendszer krónikus betegségei kezelésére alkalmas gyógyvíz.

FORRÁSOK

Kisgyörgy Zoltán: Románia ásványvizei. Bukarest, 1978
Vofkori László: Utazások Székelyföldön. Csíkszereda, 2007
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.

http://urmanczy.ro/hu/bemutatkozas/furdotortenet/

Borvizek | Gyógyfürdők | Gyergyó: Maroshévíz | Gyergyó