2024. július  12., péntek, Izabella
   
Maroshévíz gyógyforrásai
Maroshévíz gyógyforrásai

A Gyergyói-medence északnyugati felében található Maroshévízen több ásványos forrás tör fel. A jótékony hatású forrásoknál kialakult fürdők nagy népszerűségnek örvendtek az elmúlt évszázadok folyamán.

Története

A Maros menti település fontos csomópont volt, innen ágazott az út Borszék, Szászrégen és Gyergyószentmiklós irányába. A település nevének eredete a területén feltörő meleg, enyhén szénsavas forrásokhoz köthető. Az itteni meleg, gyógyforrások ősidők óta ismertek voltak, az erdélyi fejedelemségek idején is előszeretettel látogatták a gyógyúlni vágyók.
Maroshévízen két természetes, langyos forráscsoportot különböztetünk meg. Az első csoport a Maros bal oldali teraszán található, a Bánffy-fürdő hasznosítja a források vizét. A fürdőből kifolyó ásványvíz és a közelben eredő ásványforrás táplálja a térség egyik nevezetességének számító termál vízesést. A másik csoport a Maros jobb partján található, az Urmánczy-fürdő medencéit táplálja. A hajdani Zsidó fürdőt tápláló forrás ma egy 10 cm átmérújű vascsövön tör a felszínre a Maroson átívelő betonhíd közelében.
A Bánffy- és Urmánczyfürdők az 1800-as évek közepétől ismertek voltak, többek között erdélyi fejedelmek is látogatták. A kezdetben nemesi családok tulajdonában lévő gyógyfürdők 1948 után állami tulajdonba kerültek, az 1990-es évekre tönkrementek, fényük, hírnevük megkopott. A 2000-es évek végétől a fürdők újra magántulajdont képeznek. A jelenlegi tulajdonosok korszerű, modern fürdőket létesítettek a tönkrement telepeken, nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget kínálván helyieknek és turistáknak egyaránt. A vállalkozók és a helyiek erőfeszítéseinek köszönhetően Maroshévíz újra belkerülhett a fürdővárosok, a gyógyturizmus körforgásába,a köztudatba.

Jellegzetessége

A maroshévízi ásványvizek kálcium-nátrium-magnézium-hidrogénkarbonát-klorid típusú termálvizek.

Gyógyhatása

A maroshévízi ásványvizeket ivókúrában gyomorbántalmak, savtúltengés, savhiány, májbetegségek, vesebántalmak, krónikus sárgaság, cukorbetegség kezelésére használják, ismert a vízelhajtó hatása is.

A források vizét külsőleg, fürdők formájában: szív és érrendszeri betegségek, krónikus sárgaság, cukor betegség ellen valamint reumatikus bántalmak gyógyítására alkalmazzák.

FORRÁSOK

Kisgyörgy Zoltán: Románia ásványvizei. Bukarest, 1978
Vofkori László: Utazások Székelyföldön. Csíkszereda, 2007
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.
http://www.marosheviz.info/turizmus/furdohelyek

http://korunk.org/letoltlapok/zh_Korunk1976majus.pdf

Természetvédelmi területek | Borvizek | Gyógyfürdők | Népi fürdők | Gyergyó: Maroshévíz | Gyergyó