2024. május  18., szombat, Erik
   
Borvízmúzeum (Borszék)
Borvízmúzeum (Borszék)

A Főkút szomszédságában, a Rézerdőnek nevezett parkban található Borszék Borvízmúzeuma.

Története

2008 augusztusában Borszéken megnyitották Hargita megye harmadik borvízmúzeumát. A több mint 200 éve alapított fürdőváros jelentős múlttal rendelkezik. A borvízmúzeum az alapítóknak, a lakóinak, fejlesztőinek kíván méltó emléket állítani, megőrizve tárgyi, szellemi értékeit az utókor számára.

Farkas Aladár, lelkes helytörténész, kutató kezdeményezésére, a helyi önkormányzat és számos támogató közreműködésével készült el a Kovács Géza építészmérnök által tervezett létesímény. A borvízmúzeum a régi Lázár fürdő építészeti jegyeit viseli magán. Az állandó kiállítási anyagát többnyire magángyűjteményből származó darabok alkotják. Megtalálható itt a kézi dugaszoló egy példánya, régi agyagkorsók, faputtonyok, ivópoharak, serlegek, érmék, emlékplakettek, eredeti borvízes üvegek, eredeti címkékkel. Számos fotó örökíti meg a korabeli villákat, autókat. A borvízmúzeum állományában megtalálható több nemzetközi konferencia dokumentumai, Borszékről szóló XIX. századi monográfiák, szakirodalom és szépirodalom. A tárlat anyaga folyamatosan bővül, a létesítmény működtetői szívesen fogadják a további felajánlásokat.

Borszék az elmúlt években rohamos fejlődésnek indult, a forrásházakat, sétányokat újítottak fel, villákat renováltak, az Ó-Sáros fürdőt újjáépítették. A Borvízmúzeum épülete nagyszerűen illeszkedik az angolparkot övező épületek körébe, visszaidézve a hajdan híres fürdőváros sajátos hangulatát.

FORRÁSOK

Farkas Aladár: Borszék, a történelmi Magyarország „Tündérkertje". In: Erdélyi Gyopár. Kolozsvár, 2010/4


FOTÓ
Természetvédelmi területek | Borvizek | Gyógyfürdők | Népi fürdők | Gyergyó: Borszék | Gyergyó