2024. március  01., péntek, Albin
   
Borszék természeti ritkaságai. Barlangok
Borszék természeti ritkaságai. Barlangok

Felsőborszéken, a Kerek-szék geológiai rezervátum területén találhatóak a település nevezetes barlangjai.

Története

A borszéki medencében feltörő ásványos források többsége a kristályos dolomitokból tör a felszínre, a meszes-szénsavas, langyos forrásokból travertin csapódott ki az évezredek folyamán. Felsőborszéken a mésztufa 70-100 méter vastagságú tömböt hozott létre, a kartsztos üregekben barlangok alakultak ki, létrehozva a régió egyik természeti ritkaságát. A Natura 2000 természetvédelmi övezet részét képező területet 2005-ben védetté nyilvánították 75 ha kiterjedésben, ebből 40 ha geológiai rezervátum. A rezervátum területén tört fel valamikor a település elsőként felfedezett forrása, az Ős-forrás, amely ma moffetaként műkődik.
A barlangok nagyon népszerűek, egyre többen látogatják a különleges, ritka természeti képződményeket.
Jég-barlang. A 60 m hosszúságú barlang egy karsztos üregben alakult ki. A beszivárgó víz kora ősszel megfagy, késő nyárig megmarad. A barlang falán és mennyezetén jeges képződmények találhatók, innen ered a neve.
Medve-barlang. Bejáratánál emelkedik a Telekiről és Széchenyiről elnevezett két szikla. Nevét az itt talát medvecsontokról kapta. A barlang egy természetes karsztképződmény, hatalmas sziklákkal és mély hasadékokkal, mintegy 60 m járható ösvénnyel.
Cseppkő-barlang. A 235 m hosszú barlang az ország leghosszabb mésztufában kialakult barlangja. A falait és a földet borító, gyönyörű cseppkő képződményekről kapta nevét.

FORRÁSOK

Zákányszék és Borszék épített és természeti értékei. Zákányszék, 2008.

Ajtay Ferenc: Erdély természeti csodái. Kolozsvár. 2009
Borszék. Turista és balneológiai kalauz. Borszék, 2014
http://7csoda.zoldszekely.ro/hu/p7/kerekszek.html

Természetvédelmi területek | Népi fürdők | Barlangok | Gyergyó: Borszék | Gyergyó