2024. július  12., péntek, Izabella
   
Tündérkert
Tündérkert

Borszék kalákában épült népi feredője. Felsőborszéken, a Kerekszek természetvédelmi terület környékén található.

Története

A Kelemen-havasok vulkáni utóműködésének következtében a borszéki medencében gazdagon tör fel az ásványvíz. A források többsége a kristályos dolomitokból tör a felszínre, a meszes-szénsavas, langyos forrásokból travertin csapódott ki az évezredek folyamán. Felsőborszéken a mésztufa 70-100 méter vastagságú tömböt hozott létre, mely dombként magasodik Alsóborszék fölé.
A területen gyógyhatású források törnek fel, a Lábmosó forrásokat régen főleg helyi, kevésbé tehetős betegek használták. A források köré deszkákat helyeztek, ráültek, a beteg lábat a forrás körüli iszapba „vontatták".
Az elhanyagolt, rossz állapotban levő források környékén 2009-ben, a Székelyföldi Fürdőépítő kaláka keretében létrehozták a Tündérkert feredőt. Küpübe foglalták és forrásházat építettek az Emese-forrás fölé, a Lábmosót felújították. A területen egy 5 méter átmérőjű, kerek, rönkfával bélelt medencét létesítettek. Öltözőkkel, sétányokkal látták el a helyet, piknikezésre alkalmas teret is kialakítottak.
Borszék elsőként felfedezett forrása, az Ősforrás a közelben tört fel. Kezdetben egy kis tó volt, itt alakult ki az 1700-as évek közepén Borszék első primitٌív fürdője. A helyiek „Döglesztőnek" nevezték, mert a kis tó fölött átrepülő madarak az erős széndioxid kiáramlás miatt elszédültek, beleestek a tóba és elpusztultak. A nagymértékű travertin bányászat következtében a forrás vize az 1980-as évekre teljesen eltűnt, a széndioxid továbbra is kiáramlik. Kis mofettát építettek e helyen, melyet 2012-ben újítottak fel. Továbbá felújították a Tündérkertet és a mofettát összekötő sétányokat, pihenőpadokat létesítettek, lépcsőket építettek a Pierre Curie forrás felé.

FORRÁSOK

Jánosi Csaba - Berszán József - Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.

Székelyföldi mofettás könyv. Sepsiszentgyörgy, Háromszék Vármegye Kiadó, 2017.

Farkas Aladár: Fürdőkultúra és gyógyturizmus Borszéken. A borszéki fürdőélet aranykora. Borszék, 2018


FOTÓ
Természetvédelmi területek | Borvizek | Népi fürdők | Mocsarak, lápok | Gyergyó: Borszék | Gyergyó