2024. május  18., szombat, Erik
   
Bélbor borvízforrásai
Bélbor borvízforrásai

A bélbori medence gazdag ásványvízkészlettel rendelkezik, a források nagyrésze a Kis-Beszterce jobb partján tör a felszínre.

Története

Hargita megye legészakibb részén, a Kis-Beszterce völgyében, több mint 1000 m magasságban alakult ki a bélbori medence. A területen a Kelemen-havasokvulkáni utóműködése következtébentöbb mint száz ásványvízforrás tör a felszínre. Több, értékes és ritka jégkorszaki maradványnövényekben gazdag tőzegláp iskialakult a itt, ezeket az ásványvízforrások táplálják. Legnevezettesebb a Dobreanu-patak lápja, mely botanikai rezervátum és a Nagybélbori láp.
A legtöbb forrás a Kis-Beszterce jobb oldali mellékvölgyében tör fel, a helyiek mindössze 17-nek a vizét hasznosítják ivó- és fürdőkúrában. Jelentősebbek a Borkút-, Dobreanu-, Albu-, Raita-, Sáska-, Hangán-, Bici-, Lungu-Simion-, Sestina-, Huruba-forrás(ok) vizei, valamint a Dobreanu- és a Truta-fürdő vizei.
Az áványvízkészlet feltérképezése céljából 1957-től több hidrogeológiai kutatófurást végeztek a medencében, melyek ártézi jellegű szénsavas vizeket tártak fel.
A jótékony gyógyhatású forrásoknál fürdők is létesültek a régmúltban, ezek a ma Dobreanu- és Truta néven ismert fürdők, valamint a valamikori Erzsébet-fürdő.

Jellegzettesége

A bélbori ásványvizek kalcium-magnézium és magnézium-kalcium-hidrogénkarbonát típusúak, az ország fluorban leggazdagabb forrásainak számítanak. Radont is tartalmaznak.

Gyógyhatása

A bélbori ásványvizeket ivókúrábanemésztőrendszerimegbetegedések, gyomorsav-elégtelenségek, epebántalmak, cukorbetegség, bélhurut, vesebetegségeseténhasználják. Fürdőkúrában reumatikus fájdalmak enyhítésére használják.

FORRÁSOK

Stan, Vasile D. : Bilbor: oameni şi locuri. Cluj-Napoca, 2005
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.

http://epa.oszk.hu/00400/00458/00465/pdf/EPA00458_Korunk_1976_05_348-352.pdf

http://korunk.org/letoltlapok/zh_Korunk1976majus.pdf

Borvizek | Népi fürdők | Mocsarak, lápok | Gyergyó: Bélbor | Gyergyó