2023. október  03., kedd, Helga
   
Vargyas-szoros
Vargyas-szoros

A Keleti Kárpátokban található Persány-Rika és a Dél-Hargita hegységek találkozásánál, Hargita és Kovászna megye területén alakult ki a Vargyas-szoros.

Története

A mészkőszurdokot a Hargita-hegységből eredő Vargyas-patak vágta ki. A 70-80 m magas sziklafalak oldalában négy jól elhatárolható szinten több mint 120 barlang alalkult ki. Leghíresebb köztük az Almási barlang, mely Orbán Balázs barlang néven is ismert, a Lócsűr, a Tatárlik. A patak szintjén jelenleg alakulóban van az ötödik szint, egy újabb, aktív barlangrendszer.
A szoros Erdély egyik legszebb és leglátogatottabb természeti kincse. 2000 óta 1000 hektáron természetvédelmi terület, ebből 800 ha közigazgatásilag a Hargita megyei Homoródalmáshoz, 200 ha a Kovászna megyei Vargyashoz tartozik. A szorost több irányból lehet elérni, Vargyasról személygépkocsival is, Homoródalmásról, Kirulyfürdőről és Szelterszről viszont csak gyalogosan közelíthetjük meg.
A szorosban található barlangokból jégkorszaki állatok (barlangi medve, gyapjas orrszarvú, rénszarvas, mormota) maradványai és az ősember által használt eszközök is előkerültek. A feltárt régészeti leletek tanúsága szerint már az ősember is használta menedékként az itteni barlangokat.
De menedékül szolgált a szoros az itt élőknek a török és tatárdúlások alkalmával, és egyéb veszedelmek idején is. A helyiek az itt található barlangokba húzódtak vissza, ha veszély fenyegetett. A Kőmező nevű helyen napjainkban is megvan a Tatársánc, mely egykor a Szent László korabeli Magyar Királyság keleti határait őrző védelmi vonal részét képezte. A tatároktól való szerencsés megmenekülés emlékére ezen a helyen a XI-XIII. században épült egy kápolna, a románkori épület romjai még ma is látható.
Több neves tudós végzett kutatásokat a szoros barlangjaiban, illetve tanulmányozta az itteni növény és állatvilágot. A barlangokban 19 különböző fajta denevérfajt azonosítottak, a szurdok számos ritka, értékes növény élőhelye. Ilyen növény a tűlevelű szegfű, a hasogatott levelű imola, a pozsgás Heuffel kövirózsa, a magyar nőszirom, a vitézkosbor, a madársisak, a gömböskosbor vagy a boldogasszony papucsa. Sok állat is él a vidéken, köztük a medve, farkas, szarvas, őz, vaddisznó, vadmacska, hiúz, borz, nyest, menyét, vidra, keresztes vipera, vízisikló, szalamandra.

FORRÁSOK

Ajtay Ferenc: Erdély természeti csodái. Kolozsvár, 2009.
Pál Zoltán – Takács Ágnes – Barabás Erika: Természetvédelmi területek Erdélyben. Kolozsvár, 2010.
https://almasibarlang.wordpress.com/
http://www.vargyasszoros.org/uacutetmutatoacute.html
http://www.vargyas.ro/index.php/vargyas-szoros

Természetvédelmi területek | Hegyek | Barlangok | Udvarhely: Homoródalmás | Udvarhely