2024. július  12., péntek, Izabella
   
Parajdi Sószoros
Parajdi Sószoros

Parajd dél-nyugati felében, a Korond-pataka szurdokvölgyében található a Sószoros.

Története

Az Erdélyi-medencét régen ellepő beltenger visszahúzodása nyomán, illetve a víz elpárolgása következtében felhalmozódott só hatalmas sótömzs formájában tör a felszínre a Parajdi-medencében. A 2,7 km mélységű, 1,4 km átmérőjű sótömzs teteje a parajdi Sóhát, mely 60 hektár területen geológiai védettséget élvez és légértékesebb része a Sószoros. A Sóhát délnyugati részén átfolyó Korond-pataka alakította ki a Sószorost, mintegy átvágva a sóhegyet. Az itt található sóformák, alakzatok éles, lándzsahegyszerű tüskék, karr formák, melyek csipkeszerűen borítják a sósziklákat. Esős időben ezek a sziklák szürke, egybemosódott alakzatok, de több napon át tartó napsütést követően gyönyörű hófehér színben ragyognak.
A Sószorost két irányból lehet megközelíteni, Korond alsó bejáratánál és Parajdon, a régi bányatelep mellett. A nemrég kialakított tanösvényen végigmenve megcsodálhatjuk a különféle felszíni sóformációkat, megkostólhatjuk a sós források vizét és kipróbálhatjuk a közelmúltban kalákában felújított sós iszapfürdő jótékony hatását.
A területen csak néhány sótűrő növényfaj él, mint a Lila sóvirág (Limonium gmelini), közönséges sziksófű (Salicornia herbacea), kőhúr (Alsine marginata Koch), budavirág (Spergularia salina), őszirózsa (Aster tripolium).
A Sószorosban található sósforrások vizét a helyiek a háztartásban, illetve a népi gyógyászatban használják, a sós iszapforrásokkal egyaránt.

FORRÁSOK

Rapsóné öröksége. Tanulmányok Parajd község múltjából. Déva, 2006.

Vofkori László: Utazások Székelyföldön. Csíkszereda, 2007

Ajtay Ferenc: Erdély természeti csodái. Kolozsvár. 2009

Pál Zoltán, Takács Ágnás, Barabás Erika: Természetvédelmi területek Erdélyben. Kolozsvár, 2010
https://erdely7csodaja.ro/csoda/parajdi-sohat-sobanya
http://www.greenharghita.ro/index.php/hu/vedett-teruletek/parajdi-sohat-parajd/
http://erdelyivendeghazak.ro/hu/prg/67/5/parajdi-sohat-so-szoros-termeszetvedelmi-terulet-csillagtura-ajanlat

Természetvédelmi területek | Népi fürdők | Iszapfürdő | Udvarhely: Parajd | Udvarhely