2024. július  12., péntek, Izabella
   
Fenyőkúti tőzegláp
Fenyőkúti tőzegláp

A Korondhoz tartozó Fenyőkúton, a kis település északkeleti határában tőzegláp alakult ki az évezredek folyamán.

Története

Fenyőkút a XVIII. században alakult ki, sokáig Korond tizeseként létezett. A kis tanyai település északkeleti határában védettséget élvező láp található, mely ritka állat és növényfajoknak az élőhelye. A Görgényi-havasok vulkáni platóján kialakult természeti ritkaság az oligotróf lápok kategóriájába tartozik. Románia legnagyobb természetes erdeifenyő populációja található meg a 40 hektáros fenyőkúti tőzeglápon, mely a Keleti-Kárpátokban előforduló erdei fenyős tőzeglápok legnyugatibb képviselője is egyben.
2007-től a Natura 2000-es hálózat részét képezi a terület, fokozott védelmet élvez. A növények közül megtalálhatjuk itt a különféle mohaféléket, az erdei fenyőt, lucfenyőt, hüvelyes gyapjúsást, sást, sárkánygyökeret, közönséges nyírt, molyhos nyírt, rezgő nyárt, kereklevelű harmatfűvet, kutyabengét, mámorkát, tőzegrozmaringot, tőzegáfonyát, vörös áfonyát, fekete áfonyát. A láp területén előforduló állatfajok, mint az erdei béka, gyepi béka, foltos szalamandra, valamint az elevenszülő gyík fokozott védelem alatt állnak.
2013-ban pályazati pénzből, valamint a helyiek összefogása által modern tanösvényt létesítettek a fenyőkúti tőzeglápon. Romániában egyedüláló, mozgássérültek által is látogatható tanösvényen a diákok interaktív módon ismerkedhetnek meg az itt jelen levő tajga növény- és állatvilágával és a hely sajátosságaival, érdekességeivel.

FORRÁSOK


FOTÓ
Természetvédelmi területek | Mocsarak, lápok | Udvarhely: Korond | Udvarhely