2024. március  01., péntek, Albin
   
Csigadomb
Csigadomb

Korond északi kijáratánál, 643 m magasságban fekszik Csigadomb.

Története

Korond határában három dombon található aragonit, közülük a legjelentősebb a középső, a Csigadomb vagy Rakodó-hegy.
A Romániában legnagyobb mennyiségben előforduló aragonittelep 1,5 ha terül el, 1980-tól földtani védettséget élvez. A területen az aragonit mellett jelen levő kalcitba belenyomodott őslényeket fedezhetünk fel.
1914-ben Knop Vencel vállalkozó aragonit csiszoló üzemet létesített, 1939-ig bányászták és dolgozták fel az itt található aragonitot. Az ásványból készült termékek ma is megtekinthetők a községben található aragonit múzeumban.
A területen sós, meszes és szénsavas forrás tör fel, melyek vizét az egykor híres Unikum fürdő hasznosította.
2011-ben sétaösvényeket létesítettek a Csigadombon, melyet 2017-ben felújítottak, korszerűsítettek. Modern tanösvény épült a területen, mely úgy van kialakítva, hogy télen – nyáron használható. A veszélyesebb helyeken védőkorlátokat szereltek fel, padokat heleyztek el a pihenni vágyóknak. A turistaösvényen információs táblákat helyeztek el, mely a hely érdekességeiről, illetve az aragonitról közöl leírást.
2015-től ismét működik a Csigadomb alatt elterülő Unicum fürdő, melyet helyi kezdeményezésre és összefogással, valamint a fenntartók támogatásával építettek újra.

FORRÁSOK


FOTÓ
Természetvédelmi területek | Borvizek | Népi fürdők | Hegyek | Udvarhely: Korond | Udvarhely