2023. szeptember  24., vasárnap, Gellért
   
Unicum fürdő
Unicum fürdő

A Korondhoz tartozó Csigadomb alatt, a település északi határában feltörő sós forrásoknál alakult ki Unicumfürdő.


Története

„ A korondi sósforrás vize egyike a legkitünőbb sósvizeknek, amelyben a kónyhasón kívül fontos alkatrészek a sósvizekben szokatlan sok szabad szénsav, vas- és nátrium-bicarbonat. És így a világhírü nauheiminál háromszor tömörebb, azért unicumnak neveztetik.” (Hankó Vilmos)

A korondi Unicum fürdő az 1910-es évek elején két medencével és kádfürdővel rendelkezett. Országszerte és határon túl is ismerték az itteni sósvizek jótékony hatását. A Koronfürdőt is érintő hanyatlás, leépülés, melyet a két világháború és az azt követő gazdasági válság okozott, Unicumfürdőt is elérte. AZ 1960-as évekre teljesen tönkrement, és csaknem feledésbe merült  a helyiek körében is.

2011-ben elkezdődött a természetvédelmi területté nyilvánított Csigadomb és környékének a rendezése. Felmerült az ötlet, hogy a sósfürdőt újra kellene üzemelni. Az ötletet végül 2015-ben valósították meg, mikor helyi kezdeményezésre és összefogással, a fenntartók támogatásával újraépült Unicumfürdő. A fürdő két, egy gyerek- és egy felnőtt medencével, öltözőkkel, tusolókkal van felszerelve. A fenntartók további bővítését tervezik a jövőben.

Jellegzetessége

Az Unicum fürdőn feltörő sósforrások kis mennyiségben tartalmaznak széndioxidot, kénhidrogént és metángázt.

Gyógyhatása

A sós források vizét fürdőkúrában főleg nőgyógyászati panaszok, valamint aranyér és különféle bőrbetegségek kezelésére használták.

FORRÁSOK

Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.

Székelyföldi mofettás könyv. Sepsiszentgyörgy, Háromszék Vármegye Kiadó, 2017.


http://documente.bcucluj.ro/web/bibdigit/periodice/erdely/1912/BCUCLUJ_FP_108129_1912_002.pdf


FOTÓ
Természetvédelmi területek | Borvizek | Népi fürdők | Hegyek | Udvarhely: Korond | Udvarhely