2024. május  18., szombat, Erik
   
Borvízmúzeum (Szejkefürdő)
Borvízmúzeum (Szejkefürdő)

Székelyudvarhely szombatfalvi kijáratánál, a Sóspatak völgyében feltörő gyógyforrásoknál alakult ki Szejkefürdő. Itt található a székelyudvarhelyiek által létrehozott Székelyföld Ásványvíz- és Fürdő Múzeuma.

Története

A szejkei birtok 1871-ben Orbán Balázs tulajdonába került. A nagy székely tudós a kor igényeinek megfelelő fürdőt létesített a birtokán feltörő gyógyforrásoknál, kőmedence, melegfürdő, sétányok, pavilonok, vendégház, vendéglő állt a fürdővendégek rendelkezésére. A népszerű, felkapott fürdő Orbán Balázs halála után fokozatosan hanyatlani kezdett. A későbbi tulajdonosai nem tudták megfelelően működtetni, így az nem tudta felvenni a versenyt a nagyobb székelyföldi fürdőkkel. Tervek, elképzelések voltak, és több próbálkozás is történt Szejkefürdő felújítására, ami azonban főleg pénzhiány miatt nem valósult meg.
A területen feltörő Sarolta forrás vizét évszázadok óta használták a környéken élők ivókúrában. Az enyén szénsavas, kénes, jellegzetesen petróleum ízű főforrás vizét a 19. század második felében és az első világháború előtt Sarolta néven palackozták és forgalmzaták. Az „udvarhelyiek rendös" ivóvizeként ismert forrás vizét egészen az 1970-es évek végéig három literes cserépkorsókba töltve bivalyos szekerekkel szállították Udvarhelyre. 1945-46-ban a térségben található földgáz kutatása során lemélyített fúrás nagy mennyiségű földgázat tárt fel. A gáz hasznosítására 1971-72-ben mofettát építettek, ami azonban csak rövid ideig működött, a berendezések megrongálódása, illetve a földgáz fokozatos csökkenése miatt. Az 1900-as évek elején gyógytőzeget tárták fel a telepen, melyet az 1950- es években végzett vegyelemzést követően sikeresen alkalmaztak a székelyudvarhelyi kórházban mozgásszervi betegségek kezelésére.
Az 1990-es években a Szejkefürdőn uralkodó áldatlan állapotok megszűntetésére illetve megelőzésére a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum több lépést is tett. Védetté nyílvánították az itt található tőzeglápot, a területen székelyudvarhelyi motívumokal díszített székelykapukat állítattak.
2004-2008 között a Haáz Rezső Múzeum felépíttette és napjainkban is működtetti a Székelyföld Ásványvíz- és Fürdőmúzeumát. A cél az volt, hogy a látogatók megismerkedjenek Székelyföld ásványvíz- és fürdőkultúrájával, történelmével.
A kétszintes, fából készült épület a Sarolta forrás szomszédságában épült fel. A múzeumban többek közt megtekinthető Bányai János, a neves geológus kézzel készített térképei és kőzetgyűjteménye, a cserép borvizeskorsók, illetve üvegek, amiben az udvarhelyiek a Sarolta forrás vizét szállították sok-sok éven át, bivalyok vontatta szekéren, mely szintén megtekinthető a múzeum épülete mellett. A látogatók megismerkedhetnek Orbán Balázs életének fontosabb részleteivel, illetve az általa, a barangolásai alatt készített fotókat is megcsodálhatják az érdeklődők. Itt kapott helyet Hunyadi László szobrászművész gipszszobra Orbán Balázsról, amely egy pályázatra készült 1993-ban.
A múzeumban több időszakos kiállítás is helyet kapott az évek során. Ilyenek voltak például az első világháborútól napjainkig forgalomba hozott ásványvizek cimkéinek gyűjteménye, fényképkiállítás, melyeken a 20. századi kortárs magyar irodalom és művészet néhány jelentős alakja volt megtekinthető fürdőzés közben. Az emeleten fürdőtörténeti kiállítás kapott helyet. Találunk itt adatokat, fényképeket és egyéb tárgyi emlékeket a régi, ma már nem létező udvarhelyi fürdőkről, úgy mint a Solymossy- és a Fernengel-féle gyógyfürdők. A helyi fürdők mellett több, nagy múlttal rendelkező udvarhelyszéki és székelyföldi gyógyfürdőről is található információ.

Borvizek | Udvarhely: Székelyudvarhely | Udvarhely