2024. július  12., péntek, Izabella
   
Homoródfürdő
Homoródfürdő

A Nagy-Homoród és Fürdő-patak völgyében, Szentegyházától 6 km-re alakult ki Homoródfürdő.

Története

A Homoródfürdő területén feltörő források már régóta ismertek és kedveltek voltak. Egyes kutatók szerint már a római korban létezett egy fürdő, mivel a közelben található Földvár nevű helyen római kori maradványokat tártak fel. A szépséges Ilona völgyében, fenyvesek közt elterülő Homoródfürdőt már az 1700-as években jelentős fürdőhelyként emlegették, jótékony hatású változatos összetételű, bővízű ásványvíz forrásait széles körben ismerték. 1898 óta önálló település, 1968-ig Kápolnásfalu tulajdonába volt, azóta Szentegyházához tartozik.

Orbán Balázs leírása szerint Homoródfürdőn mintegy „15 falusias kinézésű ház van festőies rendetlenségben szétszórva (...) van két Lobogója is (...) a felső két fokkal melegebb az alsónál, rendszerint itt kezdik a fürdést, és az alsóban végzik. (...) Homoród a múlt század közepetáján Erdély leglátogatottabb fürdője volt, s bár versenytársai (Tusnád, Borszék, Korond) emelkedésével hanyatlott, de azért most is Székelyföldnek igen kedvenc fürdője, hol nyári idény alatt mindég kedves társaság szokott egybe jönni, melynek köréből a nagyobb fürdőhelyeken szokásos feszengés száműzve van."

Az 1800-as évek végén Hankó Vilmos leírásában Homoródfürdőt így jellemzi: „ A kútak kőküpübe vannak foglalva, a fürdő források nők és férfiak számára elkülőnített tükörfürdőkké átalakítva. A fürdőházban meleg kádfürdőket is készítenek. (...) Homoród nem luxus-fürdő: kitűnő vasas forrásait, pompás fenyvesét csak azok keresik fel, kik igazán gyógyulni és ödölni akarnak. A rendelkezésre álló lakó szobák (80 szoba) egészégesek és olcsók: de berendezésükben csak és kizárólag csak azt nyújtják, a mire szükség van."

Az 1900-as évek elején Nagysolymosi Koncz Ármin székelyudvarhelyi gyógyszerész 30 évre bérbe vette Homoródfürdőt, valamint megvásárolta a közelben található Lobogófürdőt. Az elismert gyógyszerész jelentős beruházásokat eszközölt mindkét telepen. Homoródfürdőn villákat, vendéglőket építettett, sétányokat, pavilonokat alakítottak ki a területen. A vendégek szórakoztatására tenisz- és tekepályát, játszóteret, mozit létesítetett a fürdőtelepen. Rendelkezésre áltak különböző tornaszerek, gőzfürdő, önműködő, zenélő körhinta, a „Ringelspiel" is. Az élelmet frissen szállítatta Székelyudvarhelyről, a zenét egy tizenégy tagú cigányzenekar szolgáltatta, valamint különféle bálok, mulatságok szervezésével is kedveskedett a fürdővendégeknek. Ugyanakkor fényképész, fodrász, orvos, mozgó gyógyszertár, bazár és szatócsbolt is rendelkezére állt a telepen.

Koncz Ármin nemcsak fejlesztette, hanem széles körben népszerűsítette is Homoródfürdőt és jótékony hatású ásványvizeit. Az itt található források közül a Klotild forrás vizét palackozta és forgalmazta Homoródi ásványvíz néven. 1912-ben új forrást fedeznek fel és foglalnak be, melynek vegyelemzését dr. Fabiny Rudolf kolozsvári egyetemi tanár végezte el. A Mária-forrás vizét a két világháború között Lacrima Homorod néven palackozták.

Az első világháborút követően az Ilona-völgyben hétvégi házak, nyaralók létesültek, idővel pedig a Földvár-patak völgyében családok telepedtek le.

Az államosítás után a villákat szakszervezeti üdülőként működteték, majd a megyésítés után diáktábort létesítettek a telepen. Homoródfürdőt rendbetették, modernizálták és kibővítették, létrehozva mintegy ezer férőhelyes országos diáktábort, mely 1989-ig működött.

A rendszerváltás után még rendeztek diáktáborokat egyetemisták számára Homoródfürdőn, de az is megszűnt pár év múlva. A telep fokozatosan hanyatlott, leromlott az elkövetkező időszakban.

Idővel melegfürdő, motel létesült a kedvelt Lobogóforrás mellé, 2012-ben felújították a szabadtéri borvizes medencét. Lassan a telepen eszközölt beruházásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően látogatottabb lett Homoródfürdő, napjainkban egyre gyakrabban keresik fel a hajdan népszerű fürdőhelyet. Nemcsak a kikapcsolódásra, kezelésre vágyók látogatják Homoródfürdőt, hanem azok is akik friss, üdítő, jótékony vizet szeretnének fogyasztani a mindenapjaikban.

Homoródfürdő legismertebb borvízforrásai napjainkban a Lobogó- és a Mária-forrás. Ezenkívül ismert még a Vészfarki-, Csorgó-, Klotild-, Ilona-, Kálmán-, Fenyves-, Tódor Sándor és a Szénhomoródi borvízforrás.

Jellegzetessége

A homoródfürdői borvizek kevertek, megtalálható itt nátrium-magnézium-hidrogénkarbonát-klorid, nátrium-kálcium-magnézium-hidrogénkarbonát-klorid, nátrium-kálcium-magnézium-klorid-hidrogénkarbonát-, nátrium-magnézium-kálcium-hidrogénkarbonát-klorid típusú áványvizek.

Gyógyhatása

A homoródfürdői borvizeket belsőleg emésztőszervi bántalmakban, vérszegénységben szenvedők használják, külsőleg szív- és érrendszeri panaszok kezelésére ajánlott.

FORRÁSOK

Ábrám Zoltán: Szentegyháza: a helység múltja és jelene. 1998

Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Udvarhelyszék ásványvizei. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2009 – II. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2009. 221-232.

Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.

Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.

https://erdelyikronika.net/2017/01/02/mert-nemcsak-a-nemesseg-de-az-allas-es-vagyon-is-kotelez/


FOTÓ
Borvizek | Gyógyfürdők | Népi fürdők | Udvarhely: Homoródfürdő | Udvarhely