2024. július  12., péntek, Izabella
   
Homoródkarácsonyfalva borvízforrásai
Homoródkarácsonyfalva borvízforrásai

A Kis-Homoród mentén, Homoródkarácsonyfalva területén kiváló gyógyhatású, langyos sós vizek törnek fel. Itt alakult ki a környéken nagy népszerűségnek örvendő Dungófürdő.

Története

A Kis-Homoród völgyének ásványvizei és langyos sós forrásai már régen ismertek voltak és nagy népszerűségnek örvendtek a környéken élők körében. A Szentkereszbánya területén hajdan két híres fürdő létesült, Lobogófürdő és a Székelyfüredként is ismert Dobogófürdő. A lövétei, homoródalmási és homoródkarácsonyfalvi sós forrásokat használták a háztartásban – szalonna, sonka, telemea tartosítására és a főzéshez egyaránt. De ezek a források különféle betegségek, ugymint emésztési zavarok, mozgásszervi betegségek, nőgyógyászati panaszok kezelésére is kiválóan alkalmasak voltak.
Homoródkarácsonyfalván három forrás ismert, a Galambforrás, Sósforrás és Dungófürdő forrásai.
A településtől délkeletre, a Sós- és a Csűz-patak között emelkedik a Dungó-hegy, mely Bányai János szerint egy „hatalmas iszapvulkán évezredes eredménye". A hegy délekeleti lejtőjén „a gyeptőzegből kibugyogó fekete színezetű gyógyforrást, amely az esős időt megzavarodásával jelöli s így a lakósságnak időjelzőül szolgál" Orbán Balázs említi először. Valószínűleg már a XIX. sz. közepétől működött itt egy kezdetleges fürdő, melyet később az 1900-as évek elején kezdtek el fejleszteni. A helyiek által kedvelt fürdő az 1977-es földrengés következtében maradandó károkat szenvedett, hosszú ideig feledésbe merült. Helyi kezdeményezésre a település 2006-2007-ben kapcsolódott a Székelyföldi Fürdőépítő Kalákához, melynek következtében újjáéledt Dungófürdő. Sajnos a fából készített, környezetbarát építmény mára már tönkrement, felújításra szorul.
Homoródkarácsonyfalva területén, helyi lakósok 2011-ben „Bázis" néven egy 50X8 méteres természetes és egy 10X4 méteres deszkával bélelt uszómedencét létesítettek, melyet a nagy hozamú sós forrás vize táplál.

Jellegzetessége

A homoródkarácsonyfalvi források nátrium-klorid típusúak.

Gyógyhatása

A homoródkarácsonyi sósforrások vizét külsőleg mozgásszervi, nőgyógyászati panaszok kezelésére, belsőleg emésztőszervi betegségek kezelésére ajánlják.

FORRÁSOK

Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Udvarhelyszék ásványvizei. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2009 – II. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2009. 221-232.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.

Borvizek | Népi fürdők | Udvarhely: Homoródkarácsony-falva | Udvarhely