2022. június  30., csütörtök, Pál
   
Nádasszéki fürdő
Nádasszéki fürdő

A Vargyas- és Kiruly-patak összefolyásától északra található a Nádasszéki sósfürdő.

Története

A Vargyas-pataka völgyében szénsavas és sós források egyaránt megtalálhatók. Az itt feltörő gyógyhatású források már a régmúltban ismertek voltak és nagyon népszerűek nemcsak az itt élők körében. A Bélmező nevű helyen feltörő források vize annyira hasonló ízben és gyógyhatásban a híres niedelseltersi forráshoz, hogy az itteni vizeket Székely Selters névre keresztelték és az 1850-es évektől palackozták, illetve forgalmazták.
A Nádasszéki sósfürdő a Kiruly-patak Vargyas-patakba ömlésétől északra, a patak jobb oldalán elterülő sós lápon alakult ki. A hagyomány szerint egy helyi lakós, Balázs József fedezte fel az itteni sós víz gyógyhatását, miközben kaszált a mocsaras területen. Kezdetben a forrás vizét nagy üstökben felmelegítették és fakádakban fürödtek a gyógyúlni vágyók. Később egy 2x2 méteres famedencét létesítettek a területen. A medence egyik sarkába vashordót helyeztek, abban tüzelve melegítették fel a vizet. Az 1900-as évek elején készítették el a ma is használatban levő 4x4 méteres medencét. A fürdő 1830-tól a Balázs család tulajdonában van. A szocializmus alatt a szentkeresztbányai vasüzem működtette a fürdőt, mely napjainkban ismét a család tulajdonát képezi.
A fürdővel szemben, 200 méter távolságban tör fel a Nádasszéki borvíz, amely napjainkban is az egyik legkedveltebb ivóvíz forrása a környéken élőknek.

Jellegzetessége

A nádaszéki fürdő vize enyhén szénsavas, nátrium-klorid típusú ásványvíz.

Gyógyhatása

A nádaszéki fürdő vizét izületi megbetegedések, idegesség, nyugtalanság, álmatlanság, érszűkület és magas vérnyomásban szenvedő betegek használják.

FORRÁSOK

Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Udvarhelyszék ásványvizei. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2009 – II. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2009. 221-232.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.

Borvízek | Népi fürdők | Udvarhely: Lövéte | Udvarhely