2023. szeptember  24., vasárnap, Gellért
   
Hargitaliget
Hargitaliget

A Tolvajos-patak völgyében, Kirulyfürdőtől északkeletre található Hargitaliget.

Története

Kirulyfürdőtől nem messze, a Festő borvíz szomszédságában alakult ki a Szortyogó lápként is ismert Hargitaligetet. A területen feltörő vasas borvizek hozták létre a mintegy 1,5 ha elterülő dagadólápot. A vulkáni közetek vízzáró tulajdonsága következtében a felszínen meggyűlt a víz, a területen ritka, különleges növényeknek otthont adó láp keletkezett. Az itt található hűvös, páradús mikroklima lehetővé tette több ritka, védett faj fennmaradását, a láp többek közt a mocsári kőtörőfű, a kereklevelű harmatfű, a szibériai hamuvirág, keskenylevelű gyapjúsás, vidrafű, hússzínű ujjaskosbor, foltos kosbor, mocsári nőszőfű, fehér májvirág élőhelye. A sásfajták közül a töviskés, csörös, szürkés és fekete sás lelhető fel. Az erdőt alkotó fák között megtaláljuk a közönséges nyírt, szöszös nyírt, hamvas égert, hamvas fűzet, babérleveű fűzet és a lápi nyírt is.
Hargitaliget dagadólápot Bányai János fedezte fel, aki megtalálta itt az igen ritka fajnak számító mocsári kötőrőfűt. A láp növényzetét kutatta két kiváló botanikus, Boros Ádám és Nyárády Erasmus Gyula is.
Habár Hargitaliget 1980 óta botanikai rezervátum, a területen állatok legeltetésének nyoma látszik, mely veszélyezteti a láp törékeny egyensúlyát, élővilágnak fennmaradását.
A lápot tápláló limonit tartalmú ásványvizek jótékony hatását felismerve a helyiek régen egy kis népi fürdőt létesítettek a lápon. A 4x7 méteres kővel kirakott kalcium-nátrium-magnézium-hidrogénkarbonát típusú borvizes medencét főleg az erdélyi szászok látogatták, használták. Napjainban egy sással benőtt, elhanyagolt gödör emlékeztet a hajdani fürdőre.

Jellegzetessége

Hargitaligetben található borvizes medence vize nátrium-magnézium-hidrogénkarbonát típusú.

FORRÁSOK

Székelyföld 7 csodája = Cele 7 minuni ale Ţinutului Secuiesc. Csíkszereda, s.a.
Mihály János: Kirulyfürdő. Székelyudvarhely, 2005
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Udvarhelyszék ásványvizei. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2009 – II. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2009. 221-232.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.

Természetvédelmi területek | Borvizek | Népi fürdők | Mocsarak, lápok | Udvarhely: Kirulyfürdő | Udvarhely