2024. július  12., péntek, Izabella
   
Hargitafürdő
Hargitafürdő

Csíkszeredától 21 km-re nyugatra, a Csicsói-Hargita alatt, 1300-1400 m magasan fekszik a borvizekben gazdag, mofettái jótékony hatásáról ismert gyógyhely, Hargitafürdő.

Története

A Hargita hegyvonulatot létrehozó vulkanikus működések utótevékenysége következtében számos borvízforrás, kénhidrogénnel vegyített széndioxodos gázkiömlés tör fel a területen, ahol kialakult Hargitafürdő.
A Csíkszeredához tartozó magashegyi fürdő- és üdülőtelep kedvelt kikapcsolódási helye a környéken élőknek. Nemcsak nyári időszakban látogatják, hiszen a telep kiválóan alkalmas a sízésre, ezért egyre népszerűbb a téli sportok kedvelőinek körében.
Hargitafürdő az első világháborúig Csicsó községhez tartozott, Csicsói-Büdös néven volt ismert. A környéken élők régóta ismerik szénsavas forrásai és mofettái jótékony hatását. Orbán Balázs az 1800-as években említést tesz a Béta főnél való forrásról és a kéngödör szomszédságában feltörő, Omladványos néven ismert forrásról. Lakatos István, Vitos Mózes, Bányai János, Hankó Vilmos és mások írásaiban is megtaláljuk az akkor csicsói kénbarlang, csicsói büdös néven ismert népszerű fürdőtelepet.
Hargitafürdő az 1920-as évek után indult fejlődésnek. Melegfürdő épült a telepen, a kéngödrök fölé házat építettek, modernizálták a bekötő utat, ami megkönnyítette Hargitafürdő megközelítését. Egyre több magánvilla épült az évek folyamán.
1941-ben a magyar honvédség kiépítette, tiszti üdülőteleppé fejlesztette Hargitafürdőt. 1942-ben felépült az Úz Bence menedékház, ami jelentősen fellendítette a telepet a téli sportokat kedvelők körében.
Az 1950-es években megkezdték a területen található kaolin kitermelését, melynek bányászata az 1970-80-as években jelentősen megnövekedett. A kaolinbánya működését 2005-ben felfüggesztették, káros hatása azonban a mai napig észlelhető a környéken.
Hargitafürdőn ismert borvízforrások voltak a Szemvíz, Farkas kútja, Koponya borvíz, Mária Magdolna borvíz, Csipike borvíz, Táró borvíz, Útmellettiborvíz, Régi borvíz. A források közül néhány elapadt, ilyenek a Farkaskútja, Útmelletti, valamint a Mária Magdolna forrás is, mely a Melegfürdő működéséhez szükséges vizet biztosította. A forrás eltűnése miatt megszűnt a Melegfürdő működése, az épületét lebontották. A Régi borvízet a telepen működő kaolinbánya meddőhányója takarta be.
Hargitafürdő jótékony hatású forrásainál gyógyfürdők alakultak ki már a régmúltban. A hideg szénsavas fürdőket - Lobogó, Vallató vagy Apafi fürdő - már Apafi Mihály erdélyi fejedelem is látogatta (Bányai János). A fürdőzők felforósított kövekkel próbálták elviselhetőbbé tenni az alig 6 fokos fürdők vizét.
Az utóbbi években újabb fejlődés tapasztalható, egyre több magánvilla, hétvégi ház épül az egyre népszerűbb telepen. Ugyanakkor a terület fenntartói jelentős beruházásokat, fejlesztéseket eszközöltek Hargitafürdőn. A két leromlott, elhanyagolt hidegvizes fürdőt 2007-2008-ban felújították. Ugyanakkor felújították a Szemvíz forrás környékét, melyet új forrásházzal láttak el.
2014-ben felújításra került a régi kétgödrös mofetta is, melyet kétkupolás, modern épületegyüttesel kötöttek össze. A kivitelezők ügyfélfogadót, mosdót, öltözőt, raktárhelyiséget, kazánházat, orvosi rendelőt és vendégszobákat alakítottak ki az új épületben. Napjainkban nyári időszakban egyre többen látogatják a régmúltban is oly népszerű mofettákat.

Jellegzetessége

A Hargitafürdőn feltörő források vasas, kéndioxidos, szénhidrogénes vize magnézium-kalcium-hidrogénkarbonátos, illetve kalcium-magnézium-hidrogénkarbonát-szulfát típusú ásványvíz.

Gyógyhatása

Hargitafürdő ásványvízeit és mofettáit főleg a szív- és érrendszeri betegségekben, reumatikus bántalmakban, pajzsmirigy túltengésben és légúti megbetegedésekben szenvedők használják.

FORRÁSOK

Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.

Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.

Székelyföldi mofettás könyv. Sepsiszentgyörgy, Háromszék Vármegye Kiadó, 2017.

http://www.hargitafurdo.ro/index.php?m=2
https://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/befejezodott-a-hargitafurdoi-mofettak-felujitasa

Borvizek | Gyógyfürdők | Csík: Hargitafürdő | Csík