2024. július  12., péntek, Izabella
   
Csíkszereda borvízforrásai és borvízfürdői
Csíkszereda borvízforrásai és borvízfürdői

Csíkszereda területén több borvízforrás tört fel a régen. Borhegyes dombja alatt, az Olt jobb oldalán feltörő langyos forrásokra a Katalin-fürdő épült, a folyó bal oldali árterén végzett fúrások által felhozott víz a Hamerock strand medencéit töltötte fel.

Története

A Szeredai fürdő
Csíkszereda nyugati határában, az Olt jobb partján kialakult fürdő Vitos Mózes szerint már a fejedelmek korában ismert volt, Apafi és a Rákócziak előszeretettel használták. Orbán Balázs leírásában a források „vízgazdagságát", bő hozamát emeli ki és sajnálkozik hogy „ezen forrásról...mely csudaszerü gyógyításokat tesz, senki sem tud, legfelebb Szereda és szomszéd falu lakói használják."
A fürdő első ismert tulajdonosa Hellwig G. János pékmester volt, aki Segesvárról költözött Csíkszeredába. Egyes források szerint Helwig 1900-ban vásárolta meg a fürdőt 36 gazdától. A következő években az új tulajdonos teljesen felújította, kibővítette a fürdőt. Sétányokat alakított ki a területen, kertszalont létesített, öltözőkabinokat szerelt fel, modernizálta, bővítette a medencéket. A telepen található kőfoglalatú forrást és a fürdőt Helwig János feleségéről Zikeli Katalinról nevezték el.
A két világháború között nagy népszerűségnek örvendett az akkor Hellwig néven ismert fürdő, a nyári hónapokban igazi társasági élet zajlott a fürdőtelepen.
A szocializmusban a Hellwig Vilmos, ifj. Helwig János és Dürrné Hellwig Ella tulajdonában levő fürdőt államosították. Újabb átalakításokra került sor, egy nagyméretű uszómedence is épült a fürdőnél. Ebben az időszakban, a nyári hónapok alatt a csíkszeredaiak kedvelt kikapcsolódási helye volt a fürdőtelep. A környéken egyre több hétvégi ház épült, még lóversenypályát is létesítettek a közelben.
Az utóbbi időben a fürdőtelep borvízforrásainak hozama nagyon leapadt az Olt szabályozása és az IPEG fúrások következtében. A szabadtéri medencé vizét az F325-ös fúrás vizével pótolják.
Az F325-ös és F325/B fúrások által feltárt ásványvizet a szeredai fürdő alatt működő borvíztöltöde 2005 óta Spring Hargita néven forgalmazza.
1989 után a szeredai fürdő fokozatosan leromlott, környéke elhanyagolt állapotba került.Az utóbbi években a helyi önkormányzat tulajdonában levő langyos vizű (21-23 fok) fürdőtelepet bérlők működtetik, környéke továbbra is fejlesztést igényelne.
Hamerock strand
A strand az 1980-az években létesült Csíkszereda központjában, nevét az építő és működtető cégről kapta. Két szabadtéri medencéjét az Olt bal oldalán lemélyített fúrás által felhozott enyhén szénsavas vizzel töltötték fel. Kedvelt strandolási helye volt a csíkszeredaiaknak.
2013-ban fedett uszodát adtak át a strand szomszédságában. Napjainkban a Hamerock strand nem működik.

Jellegzetessége

A szeredai fürdő borvízforrásai nátrium-kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos típusú ásványvizek.

FORRÁSOK

Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Borvízút: kerékpártúrák az Alcsíki és a Csomád – Bálványos kistérségben. Csíkszereda, s.a.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.

Borvizek | Gyógyfürdők | Csík: Csíkszereda | Csík