2024. március  01., péntek, Albin
   
Benes-rétláp
Benes-rétláp

Csíkverebes délnyugati határában, az Olt baloldali árterületén található a Benes rétláp.

Leírása

Csíkverebes régen híres volt borvízéről, a falu területén és határaiban is számos jótékony, bő hozamú forrás tört fel. A település délnyugati határában alakult ki a Benes rétláp, melyet az ott feltörő források táplálnak. Az Alcsíki medence rétlápjai közül a legnagyobb területtel rendelkező eutróf láp 650 méter magasságban, 14 hektár területen fekszik, jelentős természetvédelmi terület. Az 1950-es években még 80 hektár volt a láp területe, mely jelentősen lecsappant az 1977-ben végzett árkolási, lecsapolási munkálatok során. A beavatkozás következtében elpusztult a lápban élő mocsári kőtörő és a békaszőlő.
Jelenleg megtálálható, növény ritkaságok a Benes rétlápban a taréjos pajzsika, a törpe nyír, a gyíkvirág, a kék csatavirág, a szibériai hamuvirág, a vidrafű és a tőzegeper. Hargita megyében csak itt és a Varsavész lápban találhatjuk meg a lilás-rózsaszín virágú lisztes kankalint.

FORRÁSOK

Kristó András: Természeti emlékeink és a természetvédelem legsürgősebb feladatai Csíkban. IN: A Csíki Múzeum Közleményei, Csíkszereda, 1956.
http://www.greenharghita.ro/index.php/hu/vedett-teruletek/benes-retlap-csikverebes/

Természetvédelmi területek | Mocsarak, lápok | Alcsík: Csíkverebes | Alcsík