2024. május  18., szombat, Erik
   
Közép-patak lápja
Közép-patak lápja

Újtusnádtól 1 km-re délre, az Olt jobb partján terül el Közép-patak lápja.

Története

Tusnád és Újtusnád környékén, az Olt folyó mentén számos borvízforrás tör a felszínre. A nagy vízhozamú források körül keletkezett Közép-patak- és Nádasfürdő lápja. A két ásványvizes forrásláp értékes növénytani ritkaságok élőhelye, védettséget élveznek.
Közép-patak lápja 673 m magasságban, 4 ha területen fekszik. Jelentős növényvédelmi rezervátum, itt jelzik a törpenyír (Betula humilis) és a mocsári kőtörő (Saxifraga hirculus) legdélibb ismert előfordulási helyét Európában. A láp területén megtalálható a tőzegeper, szibériai hamuvirág, vidrafű, mocsári golyaorr, mocsári pajzsika.
A Tusnád környékén elterülő lápokat kiszáradás, elgyomosodás veszélyezteti. Az 1986-os Olt szabályozás körüli munkálatok leginkább Közép-patak lápját érintették. A hirtelen talajvíz csökkenés következtében jelentősen zsugorodott a védett terület, számos ritka faj pusztult el, vagy húzódott vissza kisebb területekre. A tavaszi felégetések, a környéken található községek szennyvíztisztító állomásának végterméke sem kedvez a láp élővilágának.

FORRÁSOK

Természetvédelmi területek | Mocsarak, lápok | Alcsík: Újtusnád | Alcsík