2024. július  12., péntek, Izabella
   
Gyimes borvízforrásai és népi fürdői
Gyimes borvízforrásai és népi fürdői

A Tatros mentén található völgyekben törnek fel Gyimes sós, kénhidrogénes és szénsavas forrásai. Több gyógyhatású forrásra fürdő is épült a régmúltban.

Története

A Gyimesekben feltörő források gyógyhatását a helyiek már régóta felismerték és hatékonyan kezelték a különféle betegségeket a jótékony hatású sós, kénhidrogénes (büdös) és szénsavas vizekkel.
A Sötétpataki fürdőnél feltörő kénes és szénsavas források a legismertebbek és leghatékonyabbak. A fürdő a XIX. század végén létesült, területén három forrás található. Az egymás mellett feltörő kénhidrogénes és szénsavas forrás vizét a melegfürdő kialakítására használták fel. A kénes forrás fölé épült faépületben kilenc kádas melegfürdő és egy 3X4-es medence működött. A főépület melett épült kazán- és pompaházba egy patak vize által meghajtott malomkerék pompálta fel az ásványvizet a kazánba. Az 1940-es években egy csíkszeredai vállalkozó, Kalafás József tulajdonába volt a Sötétpataki fürdő. A rendezett, kellemes környezetű fürdő Csík vidékéről és Moldvából is vonzotta a vendégeket. Vendégház hiányában a távolabbi vidékekről érkezőket a település lakói szállásolták el. Az államosítás után a fürdő a helyi néptanács tulajdonába került, amely rendszeresen működtette azt az 1989-es rendszerváltásig. Az 1990-es évek elején magántulajdonba került fürdőt többször eladták. A jelenlegi tulajdonos a kezdeti felújítások, befektetések ellenére nem működteti a Sötétpataki fürdőt, mely napjainkban leromlott, használhatatlan állapotban található.
1994-től borviztöltöde működik a területen található harmadik szénsavas forrásnál. Az ivóvizként használt forrás vizét egy helyi vállakozó „A hegyek varázsa" néven tölti és forgalmazza.
Barackospataka jobb oldali mellékvölgyében, a Muhos-patakban feltörő borvízforrásnál található a Muhospataki-fürdő, mely az 1960-70-es években egy kis épületben, két káddal működött. A leromlott, használhatatlan fürdőt 2012-ben felújította és családi vállakozásként működteti egy helyi lakós és fia.
A megújúlt Muhospataki-fürdő egykádas és kétkádas fürdőhelyiséggel, valamint egy családi kádas fürdővel áll a vendégek rendelkezésére. Nyári időszakban a vendégek a nagyobb méretű szabadtéri medencét, illetve a gyerekek számára kialakított kisebb, kör alakú melegvizes medencét használhatják.
A Damuk-patak felső folyása mentén található Farkaspalló határában kis népi fürdő várja a kezelésre szorulókat. Az Erzsébet-fürdő két melegvizes káddal működik, harminc vendég elszálásolására van lehetőség.
A Borospatakán feltörő kénhidrogénes forrásnál régebb kezdetleges népi fürdő működött, ma már leromlott, elhanyagolt állapotban van az ásványvíz és környéke.
A Gyimeseskben ismertek még az Antalokpataki borvíz, a Csutura szádai büdösvíz, valamint a Bartopataki és a Tarhavasi sósforrások.

Jellegzetessége

A gyimesi szénsavas ásványvizek közül a sötétpataki volt vegyelemezve. „A hegyek varázsa" néven forgalmazott ásványviz kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos típusú.

Gyógyhatása

A Sötétpataki fürdő főleg reumás és idegmegbetegedések, valamint női bajok kezelésére ajánlott. A Muhospataki fürdő vize mozgásszervi, allergiás-, légúti és krónikus bőrbetegségek kezelésében hatékony. Az Erzsébet-fürdő kénes vize ér-és idegrendszeri betegségek kezelésére jó.

FORRÁSOK

Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013

http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/230819/a-gyimesi-furdo-multja-es-jelene

http://www.erdelyiturizmus.hu/?action=regio&id=3465&pageIdx=2

Borvizek | Népi fürdők | Gyimes: Gyimesközéplok | Középcsík