2024. július  12., péntek, Izabella
   
Cibrefürdő
Cibrefürdő

Csíkszépvíz északi felében, a Csiga-patak bal oldalán található Cibrefürdő.

Története

A Csíkszépvízt Csíkszentmihálytól elválasztó Csiga-patak völgyében több forrás tör fel, ezeket ivókúrában és fürdőzésre egyaránt használták a környékbeliek. A jótékony hatású ásványos forrásokra három népi fürdőt is létesítettek a régmúltban.
A patak völgyében régen egy kis település létezett. Cibrefalva az 1694-es tatárbetöréskor teljesen megsemisült, nevét egy dülő, egy borvízforrás és egy kis népi fürdő őrzi. Az „Alsó-borvizet", melynek forrására a mai Cibrefürdő épült az 1800-az évek végén Vitos Mózes szerint „...nagyobára csak ivásra használják. Fekete madarasi földkorsókban hordják szét a szomszédközségek lakói." A későbbiekben a Szépvízen élő gazdag örmény családok szabadtéri fürdőt létesítettek az itt feltörő, bő hozamú forrásokra.
Az elhanyagolt, tönkrement Cibrefürdőt a csíkszépvizi önkörmányzat újította fel 2007-ben egy kaláka keretében. A medencét fával burkolták, köréje deszkanapozót létesítettek, öltözővel látták el. A medence körül található négy borvízforrást hagyományos faküpübe foglalták újra.
Cibrefürdőtől keletre, 2 km távolságban újabb borvízforrás található. A betonküpübe foglalt Felső-borvíz régen a szépvizi örmények tulajdonát képezte, melyet fürdővé alakítottak át és a fürdői idény alatt nagy gonddal és kihüléses betegségekben tapasztalt hatással használták. (Vitos, 1894) A Pap-fürdőként is ismert helyen ma csak a forrás létezik.
Létezett még egy fürdő a Csiga-patak völgyében. A Felső-borvíztől nem messze feltörő Bugyogós forrásnál létesült az Örmény fürdő. A hajdani 7X7 méteres, terméskővel és deszkával bélelt medence ma már nem létezik, valószínűleg egy földcsuszamlás során semisült meg.

FORRÁSOK

Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.
http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/110045/cibrefalvi-furdo

Borvizek | Népi fürdők | Középcsík: Szépvíz | Középcsík