2024. június  25., kedd, Vilmos
   
Adorjánfürdő (Csíkbánkfalva)
Adorjánfürdő (Csíkbánkfalva)

Csíkbánkfalva keleti részén, a Szentegyházas-pataka völgyében feltörő források körül alakult ki a Fiság völgye ismert fürdője, az Adorjánfürdő.

Története

Festői tájon, fenyvesekkel borított hegyek közt a Szentegyházas-patak völgyében feltörő források körül alakult ki az Adorjánfürdő. A fürdő valószínűleg már a 19. században létezett, erre utal az 1869-1873 között készített katonai térkép, melyen az Egyházas-patak neve mellett fel van tüntetetve a Mineralbad (ásványvízfürdő) felirat. 1947-ben Adorján Albert helyi lakos a területet kibérelte és újra fürdőt létesített a helyen. Az államosítás után a csíkbánfalvi termelőlőszövetkezet fejleszette tovább a fürdőt, tízszobás villát, három kádas melegfürdőt és mofettát építettek a gyógyulni vágyók számára.

Az 1980-as években a fürdő tönkrement, az épületek leromlottak, a források környéke eliszaposodott. Javulás az Adorjánfürdő életében az 1990-es évek második felében következett be, amikor egy természetgyógyász kibérelte a helyi önkormányzattól a területet. Az új tulajdonos fokozatosan rendbehozta, modernizálta a fürdőt. Az épületeket felújítatta,  kibővítette. Az eliszaposodott forrásokat kitakarítatta, a mofettát, fürdőmedencét felújítatta. Napjainkban modern kezelőközpont várja Adorjánfürdőn a gyógyúlni vágyókat.

Az Adorjánfürdőtől déli irányba, a Vermed-patak völgyében feltörő Bákai-forrásnál létezett még egy meleg fürdő és mofetta. A Bákai-fürdőt Bákay Gábor építette és működtette a két világháború között. Napjainkban csak a forrás létezik.

Jellegzetessége

Az Adorján-fürdőn feltörő források vize kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos típusú ásványvíz.

Gyógyhatása

Az Adorján-fürdő ásványvizeit ivókúrában és melegvizes fürdőkúrában alkalmazzák a gyógyulni vágyók.

FORRÁSOK

Jánosi Csaba – Péter Éva – Jánosi Kincső: Székelyföldi fürdők. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2005. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2005. 583-596.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföldi fürdői. Csíkszereda, Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, 2013.


FOTÓ
Borvizek | Népi fürdők | Alcsík: Csíkbánkfalva | Alcsík