2024. július  12., péntek, Izabella
   
Csíkbánkfalva borvízforrásai
Csíkbánkfalva borvízforrásai

Csíkbánkfalván több borvízforrás ismeretes, nagyobb részük a Szentegyházas-patak völgyében tör fel. A jó gyógyhatással rendelkező források körül két népi fürdő alakult ki az évek folyamán.

Története

A Fiság völgyében elterülő Csíkbánkfalván jótékony gyógyhatású borvízforrások törnek fel, melyeket régóta ismernek és használnak a környéken élők.
A borvízforrások nagy része a Szentegyházas-patak több ágra szakadó völgyében tör fel, ezek közül az Adorján-forrás a legismertebb. A kis hozamú, jó gyógyhatással rendelkező forrásnál fürdő alakult ki, valószínűleg már a 19. században. Napjainkban egy természetgyógyász működtetti az Adorján-fürdőt. A helyi önkörmányzattól bérelt fürdő területén található épületeket a vállakozó felújította, a mofettát rendbehozta és modern kezelőközpontot létesített a gyógyúlni vágyók számára.
Az Adorjánfürdőtől nem messze található a Csemetekerti-borvíz. A völgyben ismert még a Pincéd-patak jobb oldalán feltörő Katona borvíz, a Vermed-patak bal oldalál feltörő Bákai-forrás, melynél szintén létezett egy népi fürdő régen, a Bákai-fürdő. Az Adorjánfürdő alatt tör fel a jelentős vastartalmú Cserefaküpüs borvízforrás.
Csíkbánkfalva délkeleti részén levő völgyben három borvízforrás található, a Benkő Károly által már 1853-ban említett, betongyűrűbe foglalt Göncédi borvíz, a Kisvölgye- és a Vágási borvízek. Az Édesbükke borvízforrás a Csíkszentmárton és Bánkfalva közötti részen, a Csíki-havasokba felnyuló patakvölgyben tör fel.

Jellegzetessége

A Csíkbánkfalva területén feltörő források többnyire kalcium-hidrogénkarbonát jellegű ásványvizek, de megtalálhatók itt a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonát és nátrium-magnézium-hidrogénkarbonát típusú ásványvizek is.

Gyógyhatása

A Csíkbánkfalva borvízforrásait ivókúrában, a fürdők területén levő forrásokat ivókúrában és melegvizes fürdőkúrában is használták a gyógyulni vágyók.

FORRÁSOK

Jánosi Csaba – Péter Éva – Jánosi Kincső: Székelyföldi fürdők. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2005. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2005. 583-596.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföldi fürdői. Csíkszereda, Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, 2013.

Borvizek | Alcsík: Csíkbánkfalva | Alcsík