2023. február  05., vasárnap, Ágota
   
Csíkszentgyörgy borvízforrásai
Csíkszentgyörgy borvízforrásai

Csíkszentgyörgy borvízforrásai a településen átfolyó patakok (Fiság, Monyasd, Kerekmagyaró) völgyében törnek fel.

Története

Több borvízforrás található Csíkszentgyörgy területén, a településen széndioxidos gázfeltörések is megfigyelhetők. A nyugati határban, a Monyasd patak torkolatánál a Monyasdi- és a Katalalji borvízforrás tör fel. Vitos Mózes szerint a Monyasdi borvíz "gyenge ugyan, de ivásra használható". Innen nem messze található az elmocsarasodott, elhanyagolt Sáskerti borvízforrás.
A Fiság-patak bal partján tör fel a Bálint Káruly borvíz, a forrás környékén, a patakmederben széndioxidos gázfeltörések figyelhetők meg.
A település keleti határában, a Kerekmagyaró-patak völgyében ismert még két, kis hozamú, nagy vastartalmú forrás, a Bikakerti vagy Árnyéki és a Bodosdi borvíz.
Csíkszentgyörgyön van egy kezdetleges mofetta is, a Katalhomloki büdösgödör, amely a település nyugati határában, a Monyasdi borvíztől északra található. A jótékony gyógyhatású széndioxidos gázkiömlést már régóta használják különböző betegségek kezelésére a helyiek.

Jellegzetessége

A csíkszentgyörgyi források kalcium-magnézium-hidrogénkarbonát típusú ásványvizek.

FORRÁSOK

Csíkmegye ásványos forrásai és fürdői. IN: Vitos Mózes: Csíkmegyei füzetek I. Csíkszereda, 2002. 269-343.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföldi fürdői. Csíkszereda, Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, 2013.

Borvízek | Alcsík: Csíkszentgyörgy | Alcsík