2024. május  18., szombat, Erik
   
Csíkmenaság borvízforrásai és népi fürdője
Csíkmenaság borvízforrásai és népi fürdője

Csíkmenaság borvízforrásai a Taploca-patak és mellékpatakai, a Vígaszó és Székaszó völgyeiben törnek a felszínre.

Története

A Csíkmenaság északkeleti határában feltörő források kénhidrogénes jellegűek, jótékony hatásukat már a régmúltban is ismerték és hasznosították az itt élők.
Vitos Mózes szerint a Vígaszó-patak völgyében feltörő Vígasszó nevű forrás volt a legnevezetesebb az itteni borvizek között. A kékes-fekete színű, különös „kotlós tojás" szagot árasztó ásványvizet fürdésre használták a gyógyulni vágyók. A betegek hozzátartozói nagy fakádakba merték ki és forró kövekkel melegítették fel a forrás alig 6 fokos vizét, hogy kellemesebb legyen a fürdőzés. Volt aki csebrekben, kádakban házhoz is szállította és úgy használta a gyógyvizet.
1878-ban Benedek Gábor, Csíkmenaságon élő kántortanító bérbe vette a tulajdonostól a forrást. Egy 3X2 m deszkamedencébe foglaltatta a jótékony borvizet és öltözőkabinokkat építetett a medence körül. A következő évben egy szerény, kis férőhelyű étkezésre és éjszakai szállásra is alkalmas deszkaépítményt is létesített a fürdőnél, melyet a vendégek csapott fedele miatt tréfásan „kanfaru vendéglőnek" neveztek. A pár évig működő és nemcsak a helybéliek által kedvelt fürdő haszonbérletét nem újították meg, ezért annak állapota fokozatosan leromlott, napjainkban csak a forrás létezik.
Ismert borvíz Csíkmenaságon még a Vigasszóbeli fürdőtől 50 méterre keletre található Szemvíz forrás és a Büdöskút forrás. A Pottyond és Menaság közötti réten feltörő Egerfeje borvíz mára elmocsarasodott, nem használják.

Jellegzetessége

Csíkmenaság kénes borvízei magnézium-kalcium-hidrogénkarbonát és kalcium-nátrium-hidrogénkarbonát jellegűek.

Gyógyhatása

A Vígasszó forrás vizét fürdőzésre, reumatikus bántalmak, kelések és fekélyek kezelésében használták, a Szemvíz forrás vizét szemvízként alkalmazták.

FORRÁSOK

Csíkmegye ásványos forrásai és fürdői. IN: Vitos Mózes: Csíkmegyei füzetek I. Csíkszereda, 2002. 269-343.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföldi fürdői. Csíkszereda, Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, 2013.

Borvizek | Népi fürdők | Alcsík: Csíkmenaság | Alcsík