2024. július  12., péntek, Izabella
   
Salutaris-forrás
Salutaris-forrás

Kászonszék számos gyógyforrásának egyike, a messze földön is ismert Salutaris-forrás Kászonjakabfalvától 4 km-re, a Bor patak völgyében található.

Története

A Salutaris-forrás vizét régen a „görvélykorban"(skrofulózis) szenvedő betegek kezelésére használták. Orbán Balázs írja a Székelyföld leírása c. könyvében: „E fürdő egyike legnevezetesebb gyógyforrásainknak, s főként a korunkban fájdalom igen elharapódzott görvélykorban (scrophulás bajok) csudaszerű gyógyhatással bir, sőt ez irányban ható egyedüli gyógyforrásunk".


A forrás vizét nemcsak fürdéshez használták, hanem ivókúrában és asztali vizként is hasznosították. „Mivel a bort – nagy szénsavtartalommal birván – főzi, főleg Háromszékmegyébe igen sokat hordanak szét bor mellé", írja Vitos Mózes a Csíkmegyei füzetek I. kötetében. Szállították Marosvásárhelyre, Csíkszeredába, Brassóba, később a palackozóállomás felépítése után Budapestre és Bécsbe is. A helyiek főleg a savtúltenngésre használták. „Akinek sok volt a sava, a Salutaris borviz elvitte". (András Ignác: Kászonszék népi gyógyászata).


Az 1800-az évek elején fürdőtelep alakult a főforrás körül, melynek vizét Balási Lajos, a fürdő tulajdonosa 1890-ben Salutaris néven kezdete el palackozni. Később a borvízet a tulajdonosváltások következtében Boldizsár-forrás majd Kászon Gyöngye néven forgalmazták. 1922-1944 közötti időszakban Apor László, az akkori tulajdonos teljesen felújította a telepet, új épületeket, melegvizes kabinokat építetett a fürdőtelepre. Az államosítás következtében a fürdőtelep elhagyatottá vált, csak a még kisebb – nagyobb megszakításokkal 1990-ig üzemeltetett palackozó munkásai használták.


A Salutáris forrás vize jelenleg is kedvelt a helyiek és a háromszékiek körében is.

Jellegzetessége

A Salutaris-forrás vize enyhén petróleum ízű, nátrium-kalcium-hidrogénkarbonát jellegű ásványvíz.

Gyógyhatása

A Salutaris-forrás vizét ivókúrában és fürdőzésben a skrofulózisban (görvélykor), légző és emésztőszervi betegségekben szenvedő betegek kezelésére használták.

FORRÁSOK

Hargita megye természetes gyógytényezői. Csíkszereda, 1974.
Vitos Mózes: Csikmegyei füzetek: Adatok Csikmegye leirásához és történetéhez 1. kötet. Csíkszereda, 2002.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda, 2009.
András Ignác: Kászonszék népi gyógyászata. Kolozsvár, 2013.
Jánosi Csaba-Berszán József-Péter Éva: Székelyföld fürdői, Csíkszereda, 2013.


FOTÓ
Borvizek | Kászon: Kászonjakabfalva | Alcsík