2020. január  22., szerda, Vince
   
Zsögödfürdő
Zsögödfürdő

Csíkszeredától délre, az Alcsíki- és Felcsíki-medencét összekötő Olt-szorosban fekszik Zsögödfürdő.

Története

Számos hideg és langyos forrás található Zsögöd határában, az Olt folyó jobb partján a Harom-Somlyó vulkáni vonulatának törésvonalán. A kedvező földtani hatások következtében gazdagon feltörő, bő hozamú források tették lehetővé Zsögödfürdő kialakulását.
Benkő Károly említi először a zsögödi borvizeket az 1853-ban írt Csík, Gyergyó, Kászon leírások. Két t.i. általános és részletes osztályokban c. kötetében. Leírása szerint „... Vérkápolna vagy Szentvérnek nevezett helyen, nagyon büdös, köves és vasas mérsékletű mintegy 14 fokú orvos Péterfi Pál úr vizsgálata szerint, bővforrású, mai is híres Borszék feltalálása előtt pedig igen sokan jártak."
Az 1891-ben Kolozsváron megjelent Az erdélyrészi fürdők és ásványvizek leirása c könyvében Hankó Vilmos is ismerteti a fürdőt. Beszámolója szerint a zsögödi fürdő szerény, egyszerű épületekből állt. Az akkoriban működő meleg és tükörfürdőkhöz az Anna-forrás vizét hasznosították.
A fürdő első ismert tulajdonosa Sprencz Pál volt, aki nagyon sokat áldozott a posványos, rosszul megközelíthető hely rendbetételére. Felépítette a fürdőházat, rendbetette az utat és hídat épített az Olton keresztül. Fákat ültetett és sétányokat vágatott a hegyoldalba, hogy a vendégek számára kellemesebbé tegye a helyet. Sprencz Pál nem sokáig volt tulajdonosa Zsögödfürdőnek, anyagi gondok következtében elvesztette a vagyona nagy részét. Zsögödfürdőt 1893-ban elárverezték Kertész István lett a tulajdonos került. A fürdőt felesége, Kertészné Jakab Anna működtette a továbbiakban. A tulajdonosváltás jelentős változásokat hozott a Zsögödfürdő életében. 1894-ben átalakították a medencét, kibővítették és felújították a két alsó fürdőházat és a lakószobákat, rendbehozták az hídat és a fürdőhöz vezető utat. A vendégeket naponta kétszer omnibusz szállította a helyszínre, a tulajdonos a forgalom fellendítése érdekében „jó magyar konyhát, élvezhető italokat" (Vitos Mózes, 1894) biztosított az ottlévőknek. Megrendelésre házhoz is szállították a jóízű borvizet a csíkszeredaiaknak.
1897-ben adták át a Sepsiszentgyörgy-Csíkszereda közötti vasútvonalat, Zsögödfürdő megállóhelyet kapott, így könnyen megközelíthetővé vált. Valódi társasági élet zajlott ebben az időszakban a fürdőn, a kezelésre érkezett állandó vendégek mellett a csíkszeredaiak is gyakori látogatók voltak. A kellemes környezet, kitűnő magyar konyha mellett zenekar is szórakoztatta a kezelésre, fürdőzésre érkezőket.
1905-ben Pásztor István vendéglős vásárolta meg a zsögödi fürdőt, a következő éveben egy kétemeletes, 16 szobás téglaépület építetett a vendégek számára. A következő tulajdonos Zerbes György volt, aki 1919-ben vette át a vállakozást.
1942-ben Csíkszereda városa megvásárolta Zsögödfürdőt. 1950-ben felépült egy 17 kádas melegfürdő, amit nagyon sokan használtak abban az időben. Az 1980-as években megváltozott a fürdő környéke, borvíz ellátottsága. A Hargita Geológiai Kutató és feltáró vállalat két kutatófúrása ugyan nagy nyomású, bő hozamú és szabad széndioxidban gazdag vizeket hozott a felszínre, de ennek következtében eltűntek a felszíni források. Mindezt elősegítette az Olt szabályozása is. A Nádi-borvíz, Bikavér-, Kőrösszegi-, Faluvégi-, Anna- és István forrás csak a feljegyzett írásokból ismerjük. A továbbiakban az artézi kutatak biztosították a fürdő vizellátását.
A rendszerváltás után Zsögödfürdőn egyre többen kezdek el építkezni. Az ésszerű tervezés és a csatornázás hiánya tovább rontotta az egyre roszabb állapotba kerülő fürdő összképét. 1995-től a zsögödi borvizet palackozni kezdték AnaVie néven. A befektető csak rövid ideig működtete a vállalkozást, a fürdő tulajdonjoga visszakerült a csíkszeredai polgármesteri hivatalnak. 2005-ben a hivatal bérbe adta Zsögödfürdőt. A vállakozás akkori működtetője rendbehozta a fedett medencét, 12 kádas melegfürdőt, mofettát, szaunát, sószobát bocsájtott a vendégek rendelkezésére.
Újabb pozitív változás Zsügödfürdőn 2012-ben következett be. Több más alcsíki népi fürdőhöz hasonlóan a zsögödi fürdő is bekerült abba a projektbe, amelynek keretében felújították a borvízforrást és környékét. A forrás fölé kútházat emeltek, növényeket, fákat ültettek a sétányon, padokat helyeztek el a környéken. Filagória is épült, székekkel, asztalokkal berendezve.
2016-tól új bérlő működteti a zsögödi fürdőt. Korszerűen felszerelt, modern gyógyfürdő és szabadtéri medence várja gyógykezelést igénylőket.

Jellegzetessége

A zsögödi fördőn található ásványos források kalcium-magnézium, kalcium-magnézium-nátrium, nátrium-kalcium-magnézium-hidrogénkarbonát típusúak.

Gyógyhatása

A zsögödi fürdő vizét mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegségekben, idegbetegségekben szenvedők használják, valamint ajánlott krónikus bőrbetegségek és izom- és csontsérülések kezelésére.

FORRÁSOK

Csíkszereda és Csíksomlyó képes története. Békéscsaba, 2007.
Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természevédő Egyesület, 2009.
Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői. Csíkszereda, 2013.

Borvízek | Gyógyfürdők | Csík: Zsögödfürdő | Csík